Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a vizitat astăzi Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”, aflată lângă Spitalul Judeţean „Mavromati”. Oficialul a intrat şi în muzeul etnografic amenajat de preotul paroh Petru Chirvase, în subsolul lăcaşului de cult. Ministrul a primit invitaţia de la preotul Petru Chirvase, după ce a discutat cu conducerea Spitalului Judeţean.
„Suntem din Huşi, domnul ministru, eu şi soţia mea. Mai mult, suntem rude mai îndepărtate. Mi-a spus că-i place şi o să mai vină. Adică nu vine la Botoşani pentru muzeul nostru, vine la spital cu problemele organizatorice şi o să mai intre şi la noi la biserică şi la muzeu. I-a plăcut foarte mult”, a declarat Petru Chirvase.
În micul muzeu al satului se află şi obiecte realizate în urmă cu sute de ani
Acest mic muzeu al satului a fost amenajat în anul 2015. Preotul Petru Chirvase spune că unele dintre obiecte sunt de la începutul secolului XIX.
Muzeul este compartimentat în două încăperi. Cea mai mică a fost numită ”Odaia strămoşilor”, iar lucrurile de aici redau atmosfera dintr-o veche locuinţă ţărănească. O icoană a Sfântului Nicolae, veche de peste 200 de ani, vase din lut, un ceaslov, tăvi pentru copt pâine, câteva fotografii vechi, câţiva colaci împletiţi, covoare din lână, costume populare, o lampă cu petrol, un fier de călcat cu cărbuni, un leagăn rustic – sunt câteva dintre obiectele care reîntregesc o atmosferă demult apusă, dar păstrată încă în suflete de botoşănenii care au rădăcini în mediul rural.
Toate obiectele au fost adunate de-a lungul anilor şi au fiecare o poveste pe care preotul o cunoaște. În restul spaţiului se regăsesc covoare alese și alte obiecte rustice.
Parohia ”Sfântul Vasile cel Mare” a fost înfiinţată în anul 2007, an în care au început lucrările la biserică. Această biserică răspunde necesităţii unui spaţiu în care să se poată oficia serviciul religios pentru cei care-şi poartă ”crucea suferinței”, dar şi pentru ceilalţi credincioşi din parohie.