spot_img
luni, aprilie 21, 2025
AcasăLocal BTMinistrul Nelu Tătaru a vizitat Biserica "Sfântul Vasile cel Mare"

Ministrul Nelu Tătaru a vizitat Biserica “Sfântul Vasile cel Mare”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a vizitat astăzi Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”, aflată lângă Spitalul Judeţean “Mavromati”. Oficialul a intrat şi în muzeul etnografic amenajat de preotul paroh Petru Chirvase, în subsolul lăcaşului de cult. Ministrul a primit invitaţia de la preotul Petru Chirvase, după ce a discutat cu conducerea Spitalului Judeţean.

Suntem din Huşi, domnul ministru, eu şi soţia mea. Mai mult, suntem rude mai îndepărtate. Mi-a spus că-i place şi o să mai vină. Adică nu vine la Botoşani pentru muzeul nostru, vine la spital cu problemele organizatorice şi o să mai intre şi la noi la biserică şi la muzeu. I-a plăcut foarte mult”, a declarat Petru Chirvase.

În micul muzeu al satului se află şi obiecte realizate în urmă cu sute de ani

Acest mic muzeu al satului a fost amenajat în anul 2015. Preotul Petru Chirvase spune că unele dintre obiecte sunt de la începutul secolului XIX.

Muzeul este compartimentat în două încăperi. Cea mai mică a fost numită ”Odaia strămoşilor”, iar lucrurile de aici redau atmosfera dintr-o veche locuinţă ţărănească. O icoană a Sfântului Nicolae, veche de peste 200 de ani, vase din lut, un ceaslov, tăvi pentru copt pâine, câteva fotografii vechi, câţiva colaci împletiţi, covoare din lână, costume populare, o lampă cu petrol, un fier de călcat cu cărbuni, un leagăn rustic – sunt câteva dintre obiectele care reîntregesc o atmosferă demult apusă, dar păstrată încă în suflete de botoşănenii care au rădăcini în mediul rural.

Toate obiectele au fost adunate de-a lungul anilor şi au fiecare o poveste pe care preotul o cunoaște. În restul spaţiului se regăsesc covoare alese și alte obiecte rustice.

Parohia ”Sfântul Vasile cel Mare” a fost înfiinţată în anul 2007, an în care au început lucrările la biserică. Această biserică răspunde necesităţii unui spaţiu în care să se poată oficia serviciul religios pentru cei care-şi poartă ”crucea suferinței”, dar şi pentru ceilalţi credincioşi din parohie.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
25.6 ° C
25.6 °
25.5 °
35 %
3.3kmh
0 %
lun
26 °
mar
25 °
mie
24 °
J
24 °
vin
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Au mai prins curaj acuma, au văzut că chiar vine primăvara.

EDITORIAL

Trăim o lume fragmentată de conflicte care au tendința de a se globaliza și de polarizări culturale duse la extrem. Se simte însă o...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...