O tânără din comuna Știubieni, care și-a ucis bebelușul la scurt timp după ce l-a adus pe lume, a fost condamnată marți de judecătorii Tribunalului Botoșani la patru ani și șase luni de închisoare cu executare pentru violență în familie sub forma omorului. Sentința a venit după numai trei termene de judecată și asta pentru că tânăra, Mihaela L., a solicitat să fie judecată în formulă simplificată, în baza probelor administrate de procurori în timpul anchetei penale.
Crima, care a bulversat întreaga comunitate, a avut loc în august 2019, la scurt timp după ce tânăra a revenit acasă după ce fusese plecată la muncă în străinătate. Ea a născut acasă, pe ascuns, a ucis bebelușul cu un hârleț și apoi i-a aruncat trupul în toaletă. Se pare că femeia a apelat la acest gest oribil pentru a ascunde o infidelitate. Nașterea i-a provocat o gravă hemoragie, iar când iubitul ei a văzut-o plină de sânge, a dus-o la spital. Când şi-au dat seama ce s-a întâmplat, medicii au anunţat Poliţia, iar cercetările au scos la iveală fapta abominabilă, tânăra fiind anchetată și trimisă în judecată. „S-a reţinut că, în noaptea de 8 spre 9 august 2019, aceasta a născut fără asistenţă medicală, la termen, un copil de sex feminin viu, pe care, imediat după naştere, l-a lovit de mai multe ori cu un obiect contondent tăietor-despicător şi l-a aruncat în fosa de sub WC-ul din curtea locuinţei concubinului său, din comuna Vlăsineşti, copilul decedând prin asfixie cu materii fecale”, au precizat procurorii în rechizitoriu.
Caz similar în municipiu
Cazul se aseamănă foarte mult cu o altă crimă înfiorătoare comisă în toamna lui 2017 în municipiul Botoșani. Atunci, o altă tânără în vârstă de 21 de ani, care a adus pe lume un copil după o relație pasageră, a ucis bebelușul imediat ce a ieșit din Maternitate și i-a aruncat mai apoi trupul neînsuflețit într-un canal colector de la marginea orașului. Trimisă în judecată pentru omor, Gabriela B. a fost condamnată în martie 2018 la opt ani de închisoare cu executare, pedeapsa fiind aproape dublă față de cea aplicată Mihaelei L. Asta după ce Curtea de Apel Suceava a redus pedeapsa stabilită inițial de Tribunalul Botoșani de 16 ani de detenție, din considerente umanitare. „La stabilirea concretă a pedepsei, trebuie să aibă în vedere și principiul umanismului sancțiunilor penale, astfel concepute încât să fie tolerabile de condamnat, atât sub aspectul formei cât și al limitelor legale, în sensul că prin executarea acestora să nu se cauzeze suferințe fizice sau psihice. Umanismul sancțiunilor de drept penal este determinat de poziția juridică a persoanei condamnate în cadrul sistemului execuțional în sensul oferirii posibilității de reformare și reeducare socială. Totodată, trebuie să se țină seama și de caracterizările și de celelalte acte în circumstanțiere ce conturează persoana și personalitatea inculpatului”, au menționat atunci judecătorii Curții de Apel Suceava.