Guvernul intenţionează ca, după 15 mai, să înlocuiască măsura suportării şomajului tehnic cu o măsură de suportare a unei părţi din costul cu salariile pentru companiile afectate de pandemie, a declarat, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru. De asemenea, aceasta a adăugat că, pentru domeniile cele mai grav afectate de criză, măsura şomajului tehnic acoperit de stat ar putea rămâne valabilă după 15 mai.
„Intenţia noastră este să înlocuim măsura şomajului tehnic cu o măsură activă, care înseamnă suportarea de către stat a unei părţi din costul cu salariile (n.r. – pentru) angajatorii care au fost afectaţi de pandemie, dacă se va impune, pentru anumite sectoare de activitate. Provocarea în acest moment este să facem o analiză cu privire la sectoarele care au suferit şi în ce măsură au suferit, unele radical, altele parţial. Dacă se va impune, pentru cele unde activitatea se reia mai greu, sau unde perspectivele de reluare a activităţii sunt mai îndepărtate, atunci nu excludem posibilitatea prelungirii pentru acestea a şomajului tehnic, dar pe o durată foarte scurtă, pentru că intenţia noastră este să transformăm acest mecanism, care reprezintă o măsură pasivă, într-o măsură de sprijin activ, adică să ajutăm companiile şi angajaţii să-şi reia activitatea, etapă cu etapă, într-un calendar care să permită un sprijin mai consistent la început şi care să se diminueze pe măsură ce companiile reuşesc să se replieze şi să reintre în activitate”, a explicat Violeta Alexandru, la Adevărul Live.
La Botoșani, sunt suspendate aproximativ 9.300 de contracte de muncă, dintre care aproximativ 6.900 sunt pentru șomaj tehnic, iar 2.350 pentru concediile de creștere a copilului și pentru concediile fără plată. Numărul a scăzut cam cu 500 față de acum trei săptămâni, când s-a înregistrat vârful contractelor suspendate pentru șomaj tehnic, 7.489 de contracte.
La nivel național, potrivit cifrelor centralizate de Inspecţia Muncii şi transmise luni de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), 1.027.824 de contracte individuale de muncă au fost suspendate de la instituirea stării de urgenţă, adică începând cu 16 martie. Dintre acestea, 322.037 de contracte de muncă suspendate erau din industria prelucrătoare, 187.876 de contracte proveneau din sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 114.272 din domeniul hotelurilor şi restaurantelor (HoReCa).