Astăzi, în mod normal, autoritățile ar fi organizat manifestări publice pentru sărbătorirea veteranilor de război. Din cauza pandemie, acestea nu s-au mai organizat așa că președintele filialei locale Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR), colonelul în rezervă Gheorghe Jalbă, a ținut să le transmită un mesaj celor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial.
„Cunoaștem patriotismul de care ați dat dovadă pe câmpurile de luptă, sacrificându-vă tinerețea și sănătatea pentru apărarea sfintei noastre patrii, România. V-ați respectat întocmai jurământul militar depus în fața drapelului de luptă și a comandanților, contribuind din plin la victoriile armatei noastre pe câmpurile de bătălie. Pentru faptele mai sus amintite, comitetul Filialei Botoșani a ANVR, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, dorește ca Bunul Dumnezeu să vă dea multă sănătate, numai bucurii și mulțumire sufletească, împreună cu toți cei dragi ai dumneavoastră”, le urează veteranilor Gheorghe Jalbă, care și-a exprimat speranța de a-i mai sărbători mulți ani înainte pe cei care au luptat în război.
Din 2007, pe 29 aprilie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Veteranilor de Război. Această zi aminteşte de data la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ”veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război. Prin acesta, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.
La ora actuală, în judeţul Botoşani, mai sunt în viaţă 371 de veterani ai celui de Al Doilea Război Mondial, dintre care 13 au peste 100 de ani. Cel mai vârstnic veteran are 105 ani și trăiește în Tudora. De asemenea, mai sunt în viață peste 2.140 de văduve de război, dintre care una din Corlăteni și una din Lișmanița (Darabani) au 107 ani. De asemenea, mai sunt în viață și cinci văduve de război.
În urmă celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi. Mai bine de 10% din victime, 92.000, au fost militari.