La Botoşani, la fel ca în toată ţara, bisericile, care altădată erau pline de credincioşi care doreau să fie martori la cea mai mare minune a credinţei ortodoxe, au fost goale în această noapte. Din cauza pandemiei de coronavirus, preoţii au slujit singuri în lăcaşurile de cult, iar oamenii au primit Lumina Sfântă acasă, aceasta fiind distribuită de preoţi cu ajutorul voluntarilor, care au purtat măşti şi mănuşi.
Pentru a fi aproape de credincioşi mulţi preoţi au distribuit slujbele live pe reţele de socializare, semn că tehnologia se poate îmbina cu credinţa.
Aseară, după ora 12 când, în ceilalţi ani, străzile erau pline de oameni care se întorceau spre case cu lumânări în mâni, oraşul era pustiu, fiind îmbrăcat într-o linişte stranie, tulburată doar din când în când de câte o maşină. Poliţiştii, în schimb, au fost mai prezenţi ca niciodată pe străzile oraşului. Patrulele Poliţiei, Poliţiei Locale şi Jandarmeriei au fost atât pe toate străzile principale, cât şi pe aleile dintre blocuri, zeci de echipaje avertizând oamenii să nu iasă pe stradă.
Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim
Ieri după amiază, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti a fost adusă Sfânta Lumină de la Ierusalim, de către o delegaţie condusă de PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi a fost primită de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de preoţi. Lumina Sfântă a fost preluată de preoţii delegaţi şi a ajuns aproape în toată ţara.
La Botoşani, potrivit celor precizate de preotul Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” Botoşani, Lumina Sfântă a fost adusă, în jurul orei 22.00, la bisericile „Sfântul Ilie”, „Sfântul Ioan Botezătorul”, „Sfântul Spiridon”, dar şi la mănăstirile Popăuţi, Zosin şi Coşula. Aici preoţii au venit pentru a lua Sfânta Lumină şi pentru a o duce în comunităţile pe care le păstoresc.
Puţini botoşăneni au răspuns apelului de a cânta „Hristos a Înviat” la miezul nopţii
Clericii au făcut apel, în această perioadă, la credincioşi ca la miezul nopţii să iasă la balcoane cu lumânări aprinse şi să cânte „Hristos a Înviat”, iar de cu seară sau imediat după miezul nopţii, să iasă la parterul blocului să îşi lase un coş cu bucate pentru a fi sfinţit şi a primi Lumina de la preoţii care au făcut un tur de forţă prin parohiile lor. Din păcate, însă, mult prea puţine au fost situaţiile de acest fel. La intrările în bloc dacă erau două-trei coşuri cu bucate pentru sfinţit, iar la balcoane chiar şi mai puţini enoriaşi cu lumânări aprinse.
„Paşaportul nostru spre veşnicie este calitatea noastră de oameni”
În această perioadă fiecare preot a ţinut legătura cu enoriaşii, prin telefon, dar în principal prin mesaje postate pe facebook, prin care i-au anunţat când vin cu Paştile şi cu Lumina Sfântă.
Preotul Liviu Florariu, parohul Bisericii „Sfânta Ecaterina”, aflată în cartierul ANL Bucovina, a trecut ieri la prânz pe la casele enoriaşilor pentru a le duce Paştile. Totodată, preotul a binecuvântat pasca şi ouăle roşii pregătite de gospodine. Aseară, după ora 22.00, un voluntar a trecut pe la casele botoşănenilor pentru a le aduce lumină
În satul Teişoara, comuna Roma, preotul paroh Constantin Puiu a mers vineri prin sat pentru a împărţi Paştile şi a binecuvânta bucatele tradiţionale, cu care gospodinele ar fi mers la biserică, în noaptea Învierii. Aseară, înainte de a oficia slujba Învierii, preotul a trecut din nou pe la case pentru a duce Lumina.
Ajuns apoi la biserică, acesta a oficiat prima parte a slujbei de Înviere în faţa lăcaşului de cult. „Paşaportul nostru spre veşnicie este calitatea noastră de oameni cu care Dumnezeu ne-a înzestrat pe fiecare dintre noi. Să rămânem aşa, poate acum ne redescoperim, aşa cum ar fi trebuit să fim şi până acum şi poate această sărbătoare a Învierii Mântuitorului Isus Hristos să fie întâi de toate o renaştere şi o reînviere a noastră, a tuturor”, a spus, printre altele, preotul Constantin Puiu.
Rugă intonată în biserica pustie
Biserica Sfântul Spiridon din municipiu a fost una dintre primele parohii care a adus Lumina Sfântă şi a împărţit-o mai departe. Asta pentru că lăcaşul de cult, păstorit de preotul Vasile Acatrinei, este de mulţi ani Cerc misionar, având în subordine alte 14 biserici. Aflată într-un vas special, Lumina Sfântă a fost adusă chiar de părintele Acatrinei, care a intonat singur ruga „Lumină lină” în biserica pustie, vocea lui transformându-se într-un ecou al credinţei şi creştinătăţii.
Din cauza restricţiilor, Consiliul parohial a decis să deschidă o pagină a parohiei pe Facebook, iar prin intermediul telefonului mobil sfintele liturghii şi slujbele religioase sunt transmise în direct. „Telefonul ne arată – sunt peste 100 – 150 de persoane care urmăresc. Acest lucru demonstrează că această credinţă a noastră este sfântă şi nu ne-o poate lua nimeni”, a spus părintele Vasile Acatrinei.
Străzi patrulate de poliţişti
În timp ce în incinta bisericilor erau oficiate slujbele religioase, poliţiştii, jandarmii şi poliţiştii locali au patrulat pe străzile municipiului pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile stabilite de autorităţi. Forţele de ordine au supravegheat inclusiv lăcaşurile de cult aşa încât să nu existe situaţii în care oamenii să încalce restricţiile.
În Centrul Vechi au existat vreo două persoane care au ieşit în stradă pentru a testa vigilenţa celor din dispozitivul de ordine, dar au fost imediat redirecţionate acasă de jandarmii care se aflau în zonă. La fel, în cartierul Donici s-au aflat două echipaje de poliţie, în apropiere fiind Biserica Duminica Mare şi Biserica Izvorul Tămăduirii. Întrucât străzile erau pustii, orice trecător era observat cu uşurinţă. Forţele de ordine au verificat mai multe persoane, însă o situaţie exactă a măsurilor dispuse vor fi cunoscute cel mai probabil în cursul zilei de astăzi.
„Trăim vremuri dificile, însă, numai împreună, le putem depăşi”
Prefectul judeţului, Dan Nechifor, alături de şefii structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne a verificat modul în care se respectă restricţiile impuse de starea de urgenţă în noaptea de Înviere. Acesta s-a declarat mulţumit, „atât cât poate fi mulţumit un creştin care şi-ar fi dorit să fie în noaptea aceasta la Biserică pentru a asista la cea mai importantă slujbă a creştinătăţii”. „Am făcut un traseu destul de lung. Am fost şi pe la cimitir, la Eternitatea, şi la Biserica Sfântul Ilie şi se respectă restricţiile. S-a înţeles că pe lângă însemnătatea acestei seri, dorim ca oamenii să fie protejaţi şi să nu le punem sub nici o formă în pericol sănătatea. Trăim vremuri dificile, însă, numai împreună, le putem depăşi. Hristos a înviat!”, a spus prefectul Dan Nechifor.
Şi secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), liberalul botoşănean Gheorghe Sorescu, a verificat modul în care au fost respectate restricţiile de circulaţie impuse de ordonanţele militare emise în starea de urgenţă în noaptea de Înviere. Acesta a controlat inclusiv dacă efectivele MAI au fost prezente în stradă. „M-am bucurat să constat că angajaţii MAI erau prezenţi peste tot, în municipiul reşedinţă de judeţ şi că şi-au asumat misiunea de a fi în slujba cetăţenilor. Dar, mai mult, m-au impresionat concetăţenii noştri, care au înţeles perfect situaţia cu care ne confruntăm şi s-au comportat extrem de responsabil, drept pentru care nu pot decât să mulţumesc tuturor”, a declarat secretarul de stat la finalul incursiunii nocturne în municipiul Botoşani. Acesta a făcut un tur care a cuprins majoritatea bisericilor, cimitirelor, dar şi a zonelor aşa zis fierbinţi ale municipiului – Centrul Vechi (str. Elena Doamna) şi Parcul Tineretului. Acesta nu a mers însoţit de şefii celorlalte structuri ale Ministerului de Interne şi nici nu a anunţat dinainte ora la care a mers în control, însă i-a îndemnat anterior pe prefect şi şefii de arme din MAI să supravegheze personal, din stradă, modul în care angajaţii din subordine îşi îndeplinesc misiunile în aceste zile, accentul fiind pus atât pe respectarea restricţiilor de circulaţie, cât şi pe liniştea şi ordinea publică.
– Redacţia