Astăzi, 18 aprilie, la ora 18.15, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti a fost adusă Sfânta Lumină de la Ierusalim. Lumina Sfântă a fost adusă de o delegaţie condusă de PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi a fost primită de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de preoţi.
Lumina Sfântă va fi preluată de preoţii delegaţi şi va ajunge în toată ţara. La Botoşani, potrivit celor precizate de preotul Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” Botoşani, Lumina Sfântă va fi adusă, în jurul orei 22.00, la bisericile „Sfântul Ilie”, „Sfântul Ioan Botezătorul”, „Sfântul Spiridon”, dar şi la mănăstirile Popăuţi, Zosin şi Coşula. Aici preoţii sunt aşteptaţi pentru a lua Sfânta Lumină şi a o duce în comunităţile pe care le păstoresc.
„Această lumină a fost primită într-o atmosferă de tristeţe pentru toată lumea, tristeţe pentru că Biserica Sfântului Mormânt era aproape goală, erau doar patriarhul şi câţiva slujitori. Aceasta din cauza pandemiei. Cu toate acestea însă faptul că Lumina Sfântă a venit şi anul acesta la Ierusalim, în toate ţările ortodoxe care au trimis delegaţii spre a o primi în dar de la Hristos, aduce o bucurie şi, pe lângă binecuvântare, ne aduce şi o mare consolare, o mângâiere. O mulţime de credincioşi şi credincioase aşteptau această Lumină Sfântă de la Ierusalim să vină şi anul acesta, mai ales pentru a fi o consolare, o dovadă că Hristos suferă împreună cu toţi cei care suferă şi se bucură cu toţi care se bucură, după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel şi ne îndeamnă şi pe noi creştinii zicând <plângeţi cu cei ce plâng şi bucuraţi-vă cu cei ce se bucură>. Deci Lumina Sfântă este nu numai o binecuvântare, ci o consolare, o încurajare. Hristos care ne-a trimis Lumina Învierii Sale doreşte să intre în casa sufletului nostru, în familia noastră, în toată viaţa noastră, să lumineze incertitudinea, să risipească teama, să ne ajute să ne vindecăm sufleteşte şi trupeşte. De aceea noi mulţumim Mântuitorului Iisus Hristos pentru această binecuvântare, această consolare sau mângâiere şi, desigur, scoatem în evidenţă faptul că am fost şi anul acesta într-o comuniune. Dincolo de toate opreliştile care există din cauza pandemiei, am păstrat comuniunea cu Hristos şi cu toate bisericile ortodoxe prin această Sfântă Lumină şi cu toţi credincioşii noştri care, deşi nu pot participa fizic în noaptea de înviere la slujbă, totuşi, prin faptul că primesc în casele lor această Lumină Sfântă, noi ne luminăm cu prăznuirea, cum ne îndeamnă cântările de Sfintele Paşti şi unii pe alţii ne îmbrăţişăm duhovniceşte, sufleteşte, de la distanţă, prin aceeaşi credinţă pe care o mărturisim şi aceeaşi iubire pe care o arătăm lui Hristos şi Bisericii Sale. Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să lumineze viaţa noastră, să aibă o milă şi o iubire deosebită pentru toţi cei care se află în spitale sau la casele lor, suferinzi sau singuri sau trişti sau în carantină sau în izolare să le aducă lumina iubirii Sale în sufletele lor, spre slava Preasfintei Treimi şi spre bucuria noastră a tuturor. Amin”, a spus PF Daniel.