spot_img
duminică, aprilie 20, 2025
AcasăLocal BTSăptămâna Patimilor, astăzi - Vinerea Mare

Săptămâna Patimilor, astăzi – Vinerea Mare

Astăzi, 17 aprilie, ultima vineri din Postul Mare, numită și Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, este zi de mare doliu a întregii creştinităţi. În aceasta zi a fost răstignit şi a murit pe cruce Mântuitorul lumii pentru răscumpărarea păcatelor omenirii. Vinerea Mare este zi aliturgică, pentru că Liturghia este jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii şi al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeasi zi.

În această seară se oficiază denia Prohodului Domnului. În mijlocul bisericii se scoate Sfântul Epitaf (care-l reprezintă pe Mântuitorul mort, înconjurat de Apostoli şi Maica Domnului).

În zorii zilei de Înviere, Sfântul Epitaf este dus din nou în Sfântul Altar, unde rămâne până în miercurea dinaintea Înălţării Domnului.

În Vinerea Mare este bine să se țină post negru, în amintirea patimilor lui Iisus Hristos. Cei care nu ţin post negru, nu trebuie să mănânce urzici și nici să pună oțet în mâncare, pentru că lui Iisus I s-a dat să bea oțet, după ce a fost biciuit. În trecut bătrânele ţineau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafura de la biserică.

În această seară, după cântarea Prohodului Domnului, se înconjoară de trei ori biserica, cu Sfântul Epitaf, care apoi este aşezat pe masa din mijlocul bisericii. La sfârşitul slujbei, era obiceiul ca preotul să împartă florile aduse, care erau considerate a fi de leac.

În popor se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi rodnic. Gospodinele nu umplu borş în acesta zi, nu coc pâine, cozonac, sau pască, să nu ardă mâinile Maicii Domnului, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri şi afumă casa cu tămâie.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.3 ° C
14.6 °
13.3 °
92 %
0.3kmh
98 %
D
23 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °
J
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...