Ploile de marți au fost o mană cerească pentru agricultorii botoșăneni.
Seceta începuse să-și spună și-i afecta în special pe agricultorii care acum pun sămânța în pământ. Și nu sunt puțini, pentru că județul Botoșani este unul în care predomină cultura de porumb, cu peste 100.000 de hectare pe an, în condițiile în care suprafața arabilă a județului este de 300.000 de hectare. „Avem nevoie de apă pentru germinarea semințelor. Deja s-au însămânțat peste 30.000 de hectare cu porumb (30% din suprafața ce urmează a fi înființată cu această cultură), cam tot atâtea de floarea-soarelui (75%), 11.000 de hectare cu soia (50%) și 1.500 de hectare de sfeclă de zahăr (70%). De asemenea, s-au început înființarea culturilor la mazăre, fasole, cartofi, ovăz și orzoaică de primăvară”, a declarat Cristian Delibaș, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani.
Din toamnă, mai sunt înființate aproximativ 30.000 de hectare cu cereale păioase și aproximativ 5.000 hectare cu rapiță, care în acest moment se află în stadii satisfăcătoare de dezvoltare, nefiind afectate prea tare de secetă. „Monitorizăm atent starea de vegetație a culturilor și se poate lesne observa că procesele vegetative la culturile de toamnă sunt uşor încetinite. Este încă nevoie de precipitații, dar încă nu putem vorbi încă de pierderi economice. Așteptăm precipitații, pentru că nu este încă totul pierdut. Orice litru de apă căzut la nivelul solului este binevenit”, a declarat Cristian Delibaș, care așteaptă ca prognozele meteo să se adeverească și să plouă în zilele de Paști, măcar așa cum a plouat marți, când precipitațiile au acoperit întregul areal de cultură al județului, înregistrându-se o medie de 10-15 litri pe metru pătrat, mai ridicate în partea de nord.
Botoșănenii, primii la irigat
Pe de altă parte, agricultorii botoșăneni sunt primii din țară care au apelat la irigații. „Cei de la Curtești (n.r. – pomicultori) au cerut apă și noi le-am dat. Este vorba de o suprafață mică, de vreo două hectare”, a declarat Liviu Ștefan, șeful Filialei Botoşani a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). În judeţul Botoşani avem aproximativ 20.000 de hectare de teren agricol irigabile, aferente celor 10 amenajări de irigaţii. Dintre acestea, funcţionale integral sau parţial, sunt cinci sisteme, care deservesc 11.291 de hectare. Pregătite pentru irigare sunt 6.133 hectare, iar contractele cu agricultorii acoperă 5.455 de hectare.