Un botoșănean care a adunat până acum condamnări ce totalizează peste un deceniu de pușcărie a deschis în instanță mai multe dosare prin care cere fie revizuirea dosarelor, fie contestații în anulare la condamnările primite, în încercarea de a ieși mai repede din pușcărie. Asta după ce un complet de judecată i-a respins propunerea de liberare condiționată și a decis că acesta ar putea fi eliberat abia în iunie 2022. Seria de procese cuprinde acțiuni pe la mai multe instanțe de țară, acolo unde botoșăneanul a fost condamnat definitiv pentru diverse fapte.
Acum în vârstă de 33 de ani, C.M.F. a fost condamnat inițial după ce, în decembrie 2009, el a înjunghiat un bărbat pe stradă, care a avut să-i dea o țigară. Condamnat și încarcerat, el a intrat în legătură cu alți deținuți și a început să-i păcălească pe oameni prin metoda „Accidentul”. Deși era închis, suna bătrâni din diverse județe din țară, se dădea drept medic sau polițist și cerea bani pentru o presupusă rudă care ar fi fost implicată într-un accident rutier. Bătrânii care îi cădeau în plasă erau contactați de diverse persoane, care le luau banii și dispăreau. Așa a ajuns să o cunoască și pe actuala lui soție, cea care i-a fost complice la unele escrocherii. Dat în vileag, el a adunat mai multe condamnări, care au fost contopite. O vreme, el a crezut că după ce va ispăși condamnarea pentru tentativa de omor va fi eliberat, celelalte pedepse fiind contopite în aceasta. Însă nu a fost așa pentru că, anul trecut, când ar fi trebuit să iasă din pușcărie pentru atacul de pe stradă, ultimele condamnări sau adunat cu alte resturi de pedeapsă, iar botoșăneanul nu a mai fost eliberat.
Prin urmare, C.M.F.a făcut două contestaţii la executare, acţiuni formulate de mii de deţinuţi, în speranţa că va rezolva ceva. Numai că, în timp ce aştepta în boxa acuzaţilor pentru a-i veni rândul, botoşăneanul a observat că preşedintele completului de judecată îi amendează pe deţinuţii care au formulat cereri identice, magistraţii încercând să-i sancţioneze astfel pe cei care încarcă nejustificat rolul instanţelor de judecată. Doar că tânărul a răbufnit, iar replica spusă, plină de injurii şi cuvinte obsecene, a dus la sistarea şedinţei de judecată şi la evacuarea lui din instanţă. Lucrurile nu s-au oprit întrucât judecătorul i-a sesizat pe procurori, care au dispus începerea urmăririi penale, nu pentru ultraj, ci pentru nerespectarea solemnităţii şedinţei de judecată. Audiat, botoşăneanul a fost trimis în judecată și condamnat.
Din acel moment, pe numele lui au fost deschise pe rolul mai multor instanțe de judecată o sumedenie de procese. Unele inițiate chiar de el, altele de alți deținuți. Așa se face că, dacă ar fi să se adune toate dosarele în care acesta ar fi trebuit să fie parte, numărul acestora ar depăși câteva sute. De la Drobeta Turnu Severin până la Darabani, și de la Gherla la Iași. Din acest motiv, el a ajuns să fie plimbat între diferite instanţe şi audiat de judecători. În unele dintre ele nici nu se mai prezintă, recunoscând din start că respectivele acțiuni nu au fost deschise de el. Sumedenia de procese îngreunează însă actul de justiţie şi toacă o mulțime de bani din bugetul Ministerului Justiției, întrucât fiecare dosar presupune o întreagă procedură, măcar în privința comunicărilor oficiale. Așa se consumă topuri de hârtie și se plătesc cheltuieli poțtale cu sutele de lei, pentru comunicarea citațiilor sau a sentințelor judecătorești. Iar lucrurile par să nu se oprească aici întrucât în această perioadă aproape toate procesele sunt suspendate, însă acțiunile deținuților continuă să aglomereze rolurile judecătoriilor.