Primul analizor pentru descoperirea Covid19 a început să dea rezultate la Botoşani. Cadrele medicale din laboratorul Secţiei de Boli Infecţioase au terminat săptămâna trecută calibrarea aparatului de analize, iar de joi au început să se facă analize pentru depistarea Covid19 şi la nivelul judeţului Botoşani. Pentru început, echipa de laboranţi va efectua 46 de teste pe o tură de opt ore şi se va lucra în două ture, astfel că este posibil ca, în continuare, o parte dintre probele prelevate de la pacienţii cu suspiciune să fie trimise la Iaşi, dacă vor fi mai multe decât capacitatea de prelucrare de la Botoşani.
Cu toate acestea, angajaţii din cadrul laboratorului de la Boli Infecţioase sunt şocaţi de reacţia publicului, dar mai ales de ce a multora dintre proprii lor colegi. „S-a spus ba că nu suntem şcolarizaţi, ba că nu ştim să lucrăm cu aparatul, ba că a durat prea mult montarea lui. Totul a decurs într-un timp foarte bun. În primul rând, datorită acelui om, Vlad Plăcintă, Botoşaniul a primit mult mai repede un aparat PCR. Problema a fost, din păcate, că nu s-au comandat toate componentele. Nu din rea voinţă sau din lipsă de bani, ci doar pentru că, aşa cred eu, nu a existat o comunicare mai bună la momentul achiziţionării şi cei care au cumpărat aparatul nu au ştiut că mai trebuie o hotă specială, un frigider care să ţină probele la -80 de grade şi multe altele. Dar au venit şi acele componente, aparatul a fost montat şi, ca orice aparat, trebuie autorizat. Totuşi noi decidem acolo dacă un om are sau nu Covid19. Cred că oricine ar dori în primul rând să ştie că acel aparat dă rezultate exacte, deci a fost calibrat bine şi autorizat”, a spus unul din angajaţii laboratorului de la Secţia de Boli Infecţioase.
„Noi am fost instruiţi şi ştim să folosim aceste aparate”
Dorind să îşi păstreze anonimatul, acesta a dorit să le amintească celor care au acuzat cadrele medicale din Botoşani că tergiversează utilizarea aparatului că această situaţie nu este nouă doar la nivelul Botoşaniului sau a României, ci este nouă la nivel european. „Un laborator de bilogie moleculară nu este ceva «comercial», ca să îi spun aşa. Un astfel de laborator este folosit mai mult în cercetare. Tocmai de aceea nu aveam prea multe în ţară şi nici în sistemul privat nu există. Pentru că se fac puţin teste pe zi şi se consumă reactivi mulţi şi scumpi. Noi am fost instruiţi şi ştim să folosim aceste aparate. Până la urmă, suntem laboranţi, cu asta ne ocupăm. De mers la Iaşi am dorit noi, pentru a vedea cum e structurat laboratorul deja existent acolo şi să ne facem o idee mai bună. Sunt analize foarte sofisticate, care folosesc sisteme sofisticate şi costisitoare. Şi ca timp şi ca personal şi ca aparatură”, a declarat laborantul din cadrul SJU.
Acesta a adăugat că o comparaţie cu situaţia din Coreea este improprie, mai ales din cauza faptului că acolo sistemul medical este structurat altfel, mai ales prin prisma faptului că coreenii trec prin a patra pandemie din ultimii ani.
Procesul de testare este unul foarte complex
Potrivit laboranţilor, procesul de testare este unul foarte complex, motiv pentru care numărul probelor ce pot fi prelucrate este de 46-48 pe o tură de opt ore. Concret, o probă primită se prelucrează manual de două ori, cu două feluri de reactivi. Aparatul face doar două lucruri automat, extracţia de ARN şi amplificarea. Prima etapă durează 75 de minute, iar a doua etapă durează aproape 200 de minute. Între acestea sunt foarte multe procedee manuale, numite pipetare şi care constau în folosirea unor enzime care să scotă în evidenţă acest tip de coronavirus. „Asta este metoda. Nu că nu se vrea. Nu poţi trece peste nişte paşi”, a mai spus laborantul botoşănean.
„Noi suntem cei care lucrează în mod direct cu acest virus”
În ciuda muncii pe care o depun, aceştia sunt printre cei mai huliţi angajaţi din sistemul sanitar la ora actuală, în principal pentru că nu se fac mai multe teste. În principal însă, testele vin doar după ce DSP decide cine şi cum să fie testat. „Nu cred că a fost foarte corect să fim aşa jigniţi de opinia publică din Botoşani. Noi suntem cei care lucrează în mod direct cu acest virus şi suntem printre cei mai expuşi, dar se pare că mulţi dintre cei care comentează şi acuză nu înţeleg aceste lucruri. Interesul nostru, al tuturor din laborator, este, în primul rând să avem rezultate exacte şi să fim şi noi în siguranţă. Imaginaţi-vă că stăm opt ore în acele combinezoane. Eşti ca în saună. Trebuie mişcări foarte fine, fiind un virus respirator, pentru a nu crea aerosoli, care se pot foarte uşor transmite şi rişti să contaminezi şi alte probe”, a încheiat laborantul din cadrul SJU Botoşani.