Credincioşii romano catolici sărbătoresc astăzi Învierea Domnului. Gândul cu care s-au consolat cei care celebrează învierea lui Cristos a fost acela că lumina este în fiecare dintre noi. Slujbele au fost oficiate în biserici, iar credincioşii le-au urmărit online. Ritualul a început cu aprinderea lumânării pascale. În mod excepţional credincioşii au fost rugaţi să aprindă lumânarea, la ei acasă, cu gândul că vor trece peste această perioadă grea cu speranţă şi cu credinţă, aşa cum spunea Papa Francisc.
După miezul nopţii, preoţii din biserici, dar şi credincioşii de acasă, la distanţă, dar împreună, au rostit Cristos a Înviat.
La Biserica Romano Catolică „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul Botoşani, slujba a fost oficiată în capela casei parohiale de către preoţii Petru Bişog şi Grigore Duma. Slujba a fost transmisă online https://www.bisericabotosani.ro/LIVE.html
În biserică au fost aprinse luminile, iar din instalaţia de sonorizare s-a auzit cântarea „Hristos a înviat din morţi, Cu moartea pre moarte călcând, Şi celor din mormânturi, Viaţă dăruindu-le”, dublată de sunetul clopotelor. „De la Botoșani, vă spunem tuturor: CRISTOS A ÎNVIAT! Sărbători binecuvântate tuturor!”, este mesajul transmis de preotul Petru Bişog, parohul Bisericii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Mai multe despre sărbătoare puteţi afla aici:
Ceremoniile din Noaptea Învierii
„Glasul” clopotelor din Noaptea Învierii
Sfânta Liturghie din Prima Zi a Paștelui
„Glasul” clopotelor din Prima Zi a Paștelui
Paștele catolic este una dintre cele mai importante sărbători de peste an. Românii catolici de pretutindeni respectă numeroase tradiții și obiceiuri care datează din cele mai vechi timpuri. Multe dintre acestea sunt importate de la alte popoare, cum ar fi nemții. Dintre acestea cel mai important este stropitul, un obicei care se respectă mai ales în Ardeal. La început, stropitul se făcea cu apă, apoi a fost folosit parfumul.