Sute de angajați din sistemul de protecție din județul Botoșani au intrat în izolare după apariția Ordonanței Militare 8. Aceasta prevede că personalul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți cu și fără dizabilități, publice și private pe toată perioada stării de urgență, trebuie să stea în izolare preventivă, la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, timp de 14 zile. Această perioadă este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu.
Astfel, de sâmbătă, 240 de angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani au intrat în izolare pentru două săptămâni la locurile de muncă, iar 270 la domiciliu. Peste două săptămâni, vor face schimb, cei din izolare la domiciliu vor intra în izolare la locurile de muncă, iar cei care acum sunt în izolare al locul de muncă vor intra în izolare la domiciliu. ,,Trecem printr-o perioadă grea, mai ales că urmează sărbătorile pascale și colegii mei izolați la locul de muncă nu pot fi alături de copii sau de partenerul de viață. Trebuie să le recunoaștem meritele acestor oameni, pentru că au înțeles că acest sacrificiu pe care-l fac este o măsură care îi protejează pe cei pe care îi au în grijă. Le mulțumesc colegilor mei pentru efortul pe care-l fac și pentru faptul că se îngrijesc de sănătatea lor și a celor din jur”, a declarat Dan Șlincu, directorul DGASPC Botoșani.
Această categorie de personal nu va fi afectată de deciziile privind șomajul tehnic și vor încasa integral salariile pe această perioadă. În schimb, la articolul 10, ordonanța militară precizează că refuzul izolării preventive la locul de muncă de către personalul centrelor sociale, atrage răspundere contravențională sau penală, după caz.
DGASPC Botoșani furnizează 51 servicii sociale rezidențiale, structurate în nouă centre pentru copii și nouă centre pentru adulți. În centrele rezidențiale din subordinea acestei instituții sunt cazați, în acest moment, 386 de copii și 395 de persoane vârstnice sau adulți cu dizabilități.
Până în prezent, în sistemul județean de protecţie a persoanelor vulnerabile nu s-a înregistrat niciun caz de infectare cu Covid-19. De altfel, la nivel național, în centrele pentru copii nu există niciun caz de infectare, iar în cele pentru adulţi cu sau fără dizabilităţi există doar doi infectaţi în spital şi un deces care s-a produs tot în spital, la Galați.
În sistemul de îngrijire există 20.000 de bătrâni cazaţi în 112 cămine publice şi în peste 500 de cămine private, 15.000 de copii aflaţi în 1.400 de centre rezidenţiale şi 18.000 de adulţi cu dizabilităţi în peste 400 de centre.