Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunţat printr-o postare pe Facebook, că a fost pregătit un proiect de act normativ care vizează şomajul tehnic pentru instituţiile publice, angajaţii având posibilitatea de a rămâne acasă, prin rotaţie, un număr egal de zile dintr-o lună.
„Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încheiate, am cel mai clar semnal. Se vede tendinţa de a se rămâne acasă. Este şi o perioadă în care autorităţile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenţie. În faţa acestei realităţi, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituţii, autorităţi, regii cu capital de stat care să le asigure funcţionalitatea pe durata stării de urgenţă dar care să ţină cont şi de dorinţa evidentă a multor angajaţi de a rămâne la domiciliu şi, bineînţeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă şi plată. «Şomaj tehnic» în instituţiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaţilor de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotaţie, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază”, a precizat ministrul Muncii.
Aceasta a subliniat că vor fi consultări, inclusiv cu autorităţile locale, dar este o decizie asumată. „După consultări, inclusiv cu autorităţi locale şi după evaluări. Da, după toate acestea şi după ce am citit toate mesajele primite, este o decizie asumată. Pentru corectitudine”, a punctat ministrul.
La Botoșani, criza provocată de pandemia de Covid-19 a afectat grav economia locală. Angajatorii botoșăneni și-au închis unul după unul porțile și au trimis oamenii în șomaj tehnic. Potrivit datelor oficiale furnizate de Inspecția Teritorială de Muncă (ITM), miercuri, în Revisal erau suspendate 9.839 de contracte de muncă în județul Botoșani. „Pe 1 aprilie la nivelul județului Botoșani figurau suspendate un număr de 5.978 de contracte, ceea ce înseamnă că practic în ultima săptămână s-a înregistrat o creștere cu 3.851 suspendări”, declara Leo Kohut, inspectorul șef al ITM Botoșani. Potrivit acestuia, conform datelor Revisal, din cele aproape 10.000 de contracte suspendate, 7.489 sunt clar pe șomaj tehnic, angajatorii cerând suspendarea contractelor de muncă în temeiul Ordonanțelor 30 și 32 prin care guvernul a reglementat șomajul tehnic. Alte 2.350 de contracte sunt suspendate pentru concediile de creștere a copilului și pentru concediile fără plată.
Până acum, grosul cererilor de suspendare a contractelor de muncă vin din mediul privat, doar aproximativ 450 de contracte fiind de angajatorii din domeniul public sau cei cu capital mixt public-privat.
Cele mai multe suspendări, provin din industrie, comerț și Horeca.
În județul Botoșani sunt aproximativ 60.000 de contracte de muncă, iar 35% sunt în domeniul public.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Botoşani primește de luni cererile pentru șomajul tehnic, formularele fiind încărcate de vinerea trecută pe platformă.