joi, decembrie 19, 2024
AcasăLocal BTEfectele incendiului forestier de la Cernobil nu se resimt în județ (video)

Efectele incendiului forestier de la Cernobil nu se resimt în județ (video)

Un incendiu forestier a izbucnit la sfârșitul săptămânii trecute în zona de excludere din jurul fostei centrale Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din istorie. Autorităţile ucrainene au mobilizat duminică și luni aviaţia pentru a stinge incendiul, care s-a extins pe o suprafaţă de peste 20 de hectare de pădure.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Yegor Firsov, directorul serviciului de inspecţie ecologică din Ucraina, a postat pe pagina sa de pe Facebook un mesaj conform căruia nivelul radiaților ar fi crescut extrem de mult în zonă. „Avem veşti proaste – nivelul radiaţiilor a trecut de cel normal în centrul incendiului”, a scris Firsov, potrivit „The Guardian”. Postarea sa a fost însoţită şi de o filmare a unui măsurător Geiger, care arăta nivelul radiaţiilor depăşit de 16 ori.

Responsabilii Serviciului de inspecţie ecologică au declarat că nivelul crescut al radiaţiilor a îngreunat eforturile pompierilor.

Autoritățile de mediu române anunță că au monitorizat continuu evoluția radioactivității și factorii meteorologic și că „nu s-au înregistrat depășiri ale limitelor de avertizare/atenționare pentru factorii de mediu urmăriți de Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului”. „Valorile înregistrate se situează în tendința multianuală de variație a acestei luni. Până în prezent, nu există indicii că ar putea exista efecte negative asupra radioactivității mediului sau asupra sănătății populației”, scrie Ministerul Mediului pe o rețea de socializare.

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani, Eugen Mateciuc, a declarat că situația la noi în județ este una foarte bună din punct de vedere al radioactivității și că odată cu limitarea circulației, dar în special a salubrizării ramei stradale a început să se îmbunătățească și ceilalți indicatori privind calitatea aerului. „Weekend-ul trecut a fost printre cele mai bune privind calitatea aerului. Deocamdată, aparatele noastre nu au arătat nimic în privința creșterii radioactivității. Nici stația de pe Toaca nu a arătat vreo schimbare, iar pe radioactivitate se afișează imediat. Sunt câteva sute bune de kilometri până la Cernobîl, iar particulele radioactive se dispersează în aer”, a spus Mateciuc.

Cernobîl a poluat o mare parte din Europa după ce al patrulea reactor a explodat în aprilie 1986, regiunea din apropierea centralei fiind cea mai afectată. Oamenilor nu le este permis să locuiască la mai puţin de 30 de kilometri de centrala nucleară.

Celelalte trei reactoare de la Cernobîl au continuat să genereze electricitate până în 2000, atunci când centrala s-a închis. O „cupolă” protectoare a fost instalată deasupra reactorului 4 în 2016.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
5.5 °
76 %
2.3kmh
92 %
joi
10 °
vin
8 °
sâm
4 °
Dum
4 °
lun
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Din când în când viața te obligă să-ți aduci aminte ce frumos era când eram suverani și aveam de toate.

EDITORIAL

Asistăm în aceste zile la niște fenomene sociale, politice și administrative de-a dreptul ciudate și inexplicabile. Toată lumea este racordată la sistemul național, nimeni,...

EPIGRAMA ZILEI

Lumea-i atât de dezvoltată Încât - susțin cei de la NASA - Aia în negru îmbrăcată Vine de-acum cu ... motocoasa! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...