Locuitorii judeţului Botoşani vor fi obligaţi să aibă acoperite nasul şi gura când ies din casă. Decizia a fost luată în cursul zilei de duminică de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, şi se aplică începând de luni, 6 aprilie. Decizia luată de autorităţile judeţene vine la câteva zeci de ore după ce alte două judeţe din ţară, Galaţi şi Vaslui, au luat aceleaşi măsuri.
Astfel, în mijloacele de transport în comun, dar şi în toate spaţiile publice închise, cum ar fi spaţii comerciale, farmacii, pieţe agroalimentare, instituţii publice, şantiere, gări, autogări, etc, purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi nasului este obligatorie.
Aceste mijloace de protecţie constau în măşti de protecţie, dar pot fi şi eşarfe, fulare, alte articole vestimentare, menite să îi protejeze pe cei din jur, în cazul în care o persoană ar putea fi infectată, dar fără să prezinte simptome.
Administratorii şi deţinătorii spaţiilor enumerate mai sus nu vor permite accesul în acele spaţii sau mijloace de transport fără mijloacele de protecţie. De asemenea, admiistratorii spaţiilor comerciale sunt obligaţi să monteze covoare îmbibate cu substanţe dezinfectante la intrarea în acele spaţii.
Măsurile ar veni la doar câteva zeci de ore după ce Galaţi, Vaslui şi Maramureş au instituit aceleaşi reguli, iar secretarul de stat medicul Raed Arafat a postat un mesaj prin care îndeamnă populaţia să îşi acopere gura şi nasul cu măşti sau alte metode de a împrăştia boala.
Deși, inițial, secretarul de stat Raed Arafat nu recomanda purtarea măștii pentru persoanele sănătoase, acum, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, acesta a revenit asupra recomandării, menționând că este preferabil să purtăm măști când ieșim afară. „Luând în considerare modul de răspândire a virusului, inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autorităţi pe plan internaţional au început să recomande purtatul măştii, sau a orice altă formă de material de protecţie pentru nas şi gură, oriunde mergem în spaţiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alţii. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID19 în comunitate. Dacă nu găsim în comerț, putem improviza”, a spus secretarul de stat.