spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăSpitalul Judeţean începe să funcţioneze ca Spital Covid

Spitalul Judeţean începe să funcţioneze ca Spital Covid

Clădirea principală a Spitalului Judeţean, situată pe Strada Marchian, va deveni Spital de Suport Covid. După o tergiversare de aproape două săptămâni, în care spitalul de suport era, ba Maternitatea, ba Spitalul Dorohoi, vineri a apărut decizia finală. Astfel, Ordinul 555 al Ministerului Sănătăţii prevede că acest spital va funcţiona la Blocul central de la Spitalul Judeţean „Mavromati”.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Decizia a venit după ce cadrele medicale de la Maternitate au fost anunţate că trebuie să se mute la Dorohoi, motiv pentru care în curtea unităţii sanitare a fost organizat un protest de amploare. Între timp, însă, a apărut şi Ordinul Ministerului Sănătăţii, iar spiritele s-au calmat.

 

Secţia de Boli Infecţioase a ajuns la capacitatea maximă

 

Încă de la sfârşitul săptămânii trecute mai mulţi pacienţi au fost transferaţi către Spitalul Judeţean, după ce Secţia de Boli Infecţioase a ajuns la capacitate maximă. Astfel, vineri şi sâmbătă au fost transferaţi 13 pacienţi, în mare parte cadre medicale, infectate cu noul virus după contactul cu pacienta de 27 de ani sau cu colegi, infectaţi la rândul lor.

Transferul acestora s-a făcut pe Secţia de diabet a unităţii sanitare, deoarece această secţie era deja închisă, din cauza îmbolnăvirii medicilor din cadrul acesteia, dar şi pentru că este cea mai izolată faţă de corpul clădirii principale.

 

„S-a trecut la testarea cu teste rapide a angajaţilor spitalului”

 

Pentru că dintre cei 68 de bolnavi confirmaţi la nivelul judeţului, mai bine de jumătate sunt cadre medicale din spital şi familiile acestora, conducerea unităţii sanitare şi medicul epidemiolog al spitalului încearcă să înveţe din greşelile colegilor de la Suceava, unde unitatea sanitară a devenit un adevărat focar de infecţie. Astfel, încă de vineri s-a trecut la o testare în masă a întregului personal medical, dar şi a pacienţilor rămaşi în spital.

„S-a trecut la testarea cu teste rapide a angajaţilor spitalului, în special medici, asistenţi, infirmieri, peste 1.700, adică peste 90% din personal. Sunt teste rapide, răspunsul este în 15 minute. La cei care au fost testaţi până acum, vreo 300 de cadre medicale, rezultatele sunt negative”, a declarat, vineri, medicul Livia Mihalache, managerul SJU „Mavromati”.

 

Încă doi medici confirmaţi

 

Între timp, din probele trimise la Iaşi au mai venit confirmări pentru încă doi medici, un chirurg şi un internist, dar şi soţiile acestora, precum şi mai multe asistente şi infirmiere de pe secţiile Medicală şi Chirurgie generală.

Situaţia nu pare să fie mai bună nici la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), unde, după ce unul dintre angajaţi este suspect de contaminare cu noul virus, tatăl unui alt angajat, aflat în structura de conducere a unităţii, a fost internat în weekend pe reanimare, cu suspiciune de coronavirus. În cazul în care acesta ar fi confirmat, o foarte mare parte dintre angajaţii DSP ar trebui să stea în izolare şi să fie testaţi.

 

Zeci de anchete epidemiologice sunt în desfăşurare

 

La nivelul judeţului Botoşani sunt în desfăşurare 41 de anchete epidemiologice care sunt într-o continuă dinamică în funcţie de evoluţia zilnică a cazurilor. În cadrul acestora sunt vizaţi contacţii care înainte cu 14 zile de debut au fost apropiaţi cu cazurile confirmate Covid – 19 pozitiv. La sfârşitul celor 14 zile de monitorizare, de regulă, se finalizează ancheta epidemiologică.

 

68 de botoşăneni confirmaţi cu coronavirus

 

Numărul persoanelor din judeţul Botoşani cu rezultate pozitive la testul Covid-19 a ajuns, ieri, la 68, potrivit unor date pe care DSP le-a transmis Ministerului Sănătăţii. În carantină instituţionalizată sunt 335 de persoane, iar alte 22 au ieşit. Alte 1.363 persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Până acum, o persoană din judeţul Botoşani a decedat din cauza Covid-19.

Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.864 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 374 au fost declarate vindecate şi externate.

Totodată, până la închiderea ediţiei, 148 de persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 au decedat.

 

Pacientul zero din Botoşani şi-a pierdut viaţa

 

La Botoşani pacientul zero este considerat a fi o tânără de 27 de ani, din Cândeşti, care a fost confirmată cu coronavirus după aproape trei zile de la internare. Femeia a ajuns la spital cu o ambulanţă pe 21 martie şi, deşi, a fost consultată de doi medici infecţionişti, s-a refuzat luarea în calcul a infecţiei cu coronavirus, pentru că tânăra nu avea contact cu un caz confirmat. Asta deşi tânăra fusese la înmormântarea mamei sale, cu exact o săptămână înainte, unde au fost şi rude venite din Anglia.

Între timp femeia a fost astfel plimbată de la Urgenţe la Infecţioase, apoi pe secţiile de Diabet şi Medicală, ulterior ajungând pe Secţia de reanimare. După confirmare tânăra a fost transportată la Iaşi, iar patru zile mai târziu şi-a pierdut viaţa.

La aceeaşi înmormântare la care a fost tânăra a luat parte şi un văr de-al său, de 19 ani, care a fost şi el trimis la Iaşi, după ce a fost diagnosticat cu Covid19.

După acest caz 49 de cadre medicale şi nemedicale au fost testate şi trimise acasă în izolare.

 

Medic cu dosar penal

 

Unul dintre medicii botoşăneni diagnosticaţi cu Covid19 s-a ales şi cu un dosar penal pentru „zădărnicire a combaterii bolilor”. Acesta a intrat în contact cu pacienta de 27 de ani şi, deşi, a fost informat de medicul epidemiolog să stea în izolare, a continuat să se prezinte la cabinet, unde a oferit consultaţii câtorva zeci de pacienţi din Botoşani. Ulterior secţia pe care acesta activa a fost închisă până pe 10 aprilie.

 

TELEFOANE UTILE ÎN CONTEXTUL
PANDEMIEI DE CORONAVIRUS

 

– Persoanele din municipiul Botoşani izolate la domiciliu care nu au aparţinători care să le asigure aprovizionarea cu alimente, medicamente şi bunuri – 0231/502200 sau 0372/316724.

– Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Botoşani: 0231/508.155

– Cazurile de persoane care încalcă izolarea sau carantina pot fi reclamate la 112

– Număr naţional Telverde informaţii despre coronavirus, nu pentru urgenţe – 0800.800.358

– Cadrele didactice, elevii, părinţii care doresc în această perioadă consiliere gratuită – 0771.141.767 şi 0771.141.750 (sau pot scrie specialiştilor la adresa de e-mail proactaedu@gmail.com)

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
0.6 ° C
1.6 °
-0 °
83 %
5.2kmh
1 %
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...