Dosarul intentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Raluca Stăncescu, a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) însă, din cauza pandemiei de coronavirus, magistrații au decis ieri amânarea termenului de judecată pentru data de 15 mai a.c. Iar acesta va avea loc doar cu o condiție – dacă starea de urgență, decretată luna trecută, nu va fi prelungită. Procesul a avut deja șapte termene de judecată, dar instanța supremă nu a anunțat încă pronunțarea sentinței.
Acuzații grave aduse de anchetatori
Raluca Stăncescu a fost trimisă în boxa acuzaţilor la începutul lui octombrie 2017, procurorii DNA acuzând-o de şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi conflict de interese. Potrivit anchetatorilor, în toamna lui 2015, împreună cu prietenul ei, Cătălin Stavără, folosindu-se de funcţia de prim-procuror, ar fi făcut presiuni asupra unei persoane, încercând să o determine astfel să cedeze în mod injust două imobile – un apartament şi garsonieră, ambele în municipiul Botoşani – în favoarea unei rude a lui Cătălin Stavără. În plus, susţineau procurorii DNA, în perioada 30 octombrie 2015 – 4 februarie 2016, Raluca Stăncescu, l-ar fi determinat pe poliţistul Constantin B. să tergiverseze cercetările într-un dosar penal în care Cătălin Stavără era acuzat de lovire sau alte violenţe. Totodată, arătau anchetatorii, pe 22 iunie 2016, fostul prim-procuror i-ar fi divulgat, fără drept, lui Cătălin Stavără, date cu caracter confidenţial rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane. Printre inculpați s-au numărat și un polițist de la Poliția municipiului Botoșani și un ofițer de la Direcția Generală Anticorupție, bănuiți că ar fi fost implicați în aceste mașinațiuni.
Condamnare la patru ani și o lună de închisoare
În urma procesului care s-a derulat la Curtea de Târgu Mureş, Raluca Stăncescu a fost condamnată la patru ani şi o lună de închisoare pentru şantaj şi instigare la compromiterea intereselor justiţie, fiind achitată pentru celelalte infracţiuni. La rândul său, Cătălin Stavără a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj. În schimb, poliţistul Constantin B. a fost condamnat la opt luni şi zece zile pentru fals intelectual în formă continuată şi compromiterea intereselor justiţiei, instanţa achitându-l pentru favorizarea făptuitorului şi dispunând amânarea aplicării pedepsei. Şi în cazul ofiţerului de la Serviciul Judeţean Anticorupţie, inculpat pentru mărturie mincinoasă, magistraţii au dispus achitarea întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. Sentința, care nu este definitivă, a fost atacată la ÎCCJ, care va trebui să pronunțe decizia definivă.