În două săptămâni de la declararea stării de urgență în România, polițiștii botoșăneni au aplicat 947 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 1.983.000 de lei, ceea ce înseamnă peste 410.000 de euro. Este o sumă colosală care arată că în cele aproape 14 zile o sumedenie de botoșăneni au ignorat, unii cu bună știință, iar alții din cauza indiferenței, recomandările făcute de autorități, atât în ceea ce privește sistarea unor activități, dar și interdicțiile privind circulația. Probabil, o parte dintre aceste sancțiuni nu vor fi achitate niciodată, altele au fost deja contestate în instanță, însă dincolo de cuantumul lor aceste amenzi arată că, în medie, în fiecare zi au fost sancționate câte peste 60 de persoane. Iar acest lucru vine în contextul în care polițiștii, dar și celelalte forțe de ordine, nu au stat doar cu carnețelul în mână și i-au amendat pe toți cei care nu s-au conformat. În fapt, sancțiunile au venit doar în urma unor acțiuni concertate, atunci când ignoranța punea în pericol sănătatea publică. Astfel, potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), 57 dintre sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină, amenzile totalizând peste 90.000 de lei. Dar din nou cuantumul nu este atât de important, ci numărul celor care au crezut că se pot juca cu sănătatea celorlalți. Practic, dacă nu s-ar fi luat aceste măsuri, cei 57 care au părăsit locul de izolare puteau infecta alte zeci de persoane, care ar fi fost nevoite să ajungă la spital și să ceară îngrijiri medicale. Exemplul dat de medicii epidemiologi a plecat de la o familie cu 5 membri, din care unul sosește acasă infectat. Inițial o parte, să zicem 3 alți membri ai familiei, contractează infecția. Dacă familia este în izolare, cei infectați nu pot transmite mai departe decât singurului membru al familiei rămas sănătos. Așadar, infecția rămâne și ea izolată în acea familie. Dacă însă membrii familiei se întâlnesc cu membrii altor familii, care sunt sănătoși, fiecare va infecta la rândul său 2-3 alte persoane, care vor infecta fiecare 2-3 persoane și așa mai departe. Lanțul se propagă, iar la nivelul unei comunități, unde circulația nu este restricționată, numărul de persoane infectate crește exponențial. Practic, în fiecare zi, numărul de cazuri este egal cu numărul de cazuri din ziua anterioară înmulțit cu o constantă, iar aplicat în practică este exact ce s-a întâmplat la Suceava.
Accent pus pe respectarea restricțiilor
Din acest motiv, autoritățile au pus accent pe autoizolare și respectarea restricțiilor privind deplasările în afara domiciliului sau al locului de izolare sau carantinare. Doar că celor care nu au înțeles menirea izolării li sau alăturat alte sute de persoane, adică cei care au ieșit pe străzi fără să respecte măsurile instituite și alții care au crezut că pot face în continuare bani pe fondul ignoranței celor din jur. Iar cifra acestora este destul de mare. „De la declararea epidemiei, au fost aplicate 825 de sancțiuni pentru alte contravenții în context, cum ar fi nerespectare restricțiilor de circulație sau nerespectarea măsurii de suspendare a activității de către localurile publice. Majoritatea celor sancționați au invocat că nu știau sau că nu și-au închipuit că trebuie să completeze acele declarații pe proprie răspundere”, spune Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani. Înmulțite cu acel indice de multiplicare calculat de epidemiologi, pericolul infectării unui număr mai mare de persoane creștea exponențial. De aceea, spun polițiștii, sancțiunile nu au fost aplicate pentru a aduce bani la buget, ci pentru a-i conștientiza pe cei care încălcau normele asupra pericolului. „Au fost multe situații în care oamenilor li s-a explicat de ce este bine să respecte restricțiile, însă, din păcate, unii continuă să le ignore”, a adăugat Delia Nenișcu. De altfel, de miercuri și până joi dimineața polițiștii botoșăneni aplicaseră alte 31 de sancțiuni pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației, în valoare totală de peste 68.000 de lei.
Sancțiuni majorate de autorități
Practic, pe acest fond Grupul de Comunicare Strategică a anunțat majorarea amenzilor pentru nerespectarea regimului stării de urgență. Astfel, începând cu ora 0 a zilei de 3 aprilie a.c., au intrat în vigoare noile sancțiuni. Astfel, amenzile pentru persoanele fizice, adică pentru oamenii simpli care nu respectă ordonanțele militare, sancțiunile au crescut până la minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei, față de minim 100 și maxim 5000 de lei, cât erau până zilele trecute. La fel, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei cât a fost până joi, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de mii de lei. În plus, au fost introduse și sancțiuni complementare care presupun confiscarea bunurilor, interzicerea accesului ori desființarea unor lucrări. Iar acestea nu se vor opri doar aici pentru că cei care nu vor plăti amenzile în termen se vor putea trezi executați silit și cu bunurile vândute întrucât sancțiunile neachitate merg în debit la Direcțiile de Impozite și Taxe, unde își vor urma cursul până la achitare.