Aparatul Real Time PCR pe care urmează să-l achiziţioneze Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) nu va mai fi folosit la testarea Covid-19. În urmă cu două săptămâni, conducerea DSVSA Botoşani anunţa că este în proceduri de achiziţionare a unui astfel de aparat în baza unui proiect european pentru testarea pestei porcine africane. Minodora Vasiliu, directorul instituţiei, înştiinţa conducerea Prefecturii că, după ce aparatul ajunge la Botoşani, acesta ar putea fi pus la dispoziţia Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). Mai mult, Vasiliu a făcut demersuri pentru obţinerea unor avize de la Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) Iaşi pentru a putea da drumul la achiziţia publică în regim de urgenţă. Reprezentanţii CRFIR au cerut la dosar o adresă de la DSP către Direcţia Veterinară pentru ca pe baza acesteia să se justifice urgenţa şi să poată achiziţiona mai repede aparatul. „Am vorbit cu domnul director de la DSP şi aveam nevoie de o adresă de la ei. Au văzut caietul de sarcini pe care-l avem noi şi au zis că-i interesează o hotă microbiologică, dar nu se poate achiziţiona separat. Vom face licitaţia aşa cum ne-au recomandat cei de la CRFIR, pentru că după ce va trece criza sunt nişte «oameni liniştiţi» care ne vor controla şi ne vor lua la întrebări. Am fost şi suntem dispuşi să ajutăm cum putem”, a declarat Minodora Vasiliu.
De partea cealaltă, Teodor Ferariu, directorul DSP, susţine că cei de la DSVSA nu au încă aparatura. „Să-şi facă întâi achiziţia şi după aceea vorbim”, a replicat Ferariu.
Demersuri făcute de Consiliul Judeţean
Un alt aparat ar trebui să fie achiziţionat de către Spitalul Judeţean prin intermediul Ministerului Sănătăţii. La sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani, a decis rectificarea bugetului în sensul punerii la dispoziţia Spitalului Judeţean de Urgenţă (CJU) „Mavromati” Botoşani a 500.000 de lei pentru achiziţionarea de aparatură medicală. Cea mai mare parte a banilor, 405.000 lei, provine dintr-un transfer de fonduri de la Ministerul Sănătăţii, iar restul, de 95.000 de lei, din excedentul bugetar înregistrat la finele anului trecut.
Aceasta reprezintă partea de „cofinanţare din bugetul judeţului” pentru achiziţionarea echipamentului.
Aparat donat de Asociaţia „Salvează o Inimă”
La ora actuală, la Botoşani a ajuns un aparat PCR Real Time adus şi donat de către preşedintele Asociaţiei „Salvează o inimă”, Vlad Plăcintă. Acesta a fost instalat la Maternitate, iar o parte din personal este deja la Iaşi pentru a face instruirea pentru folosirea lui, astfel că utilizarea ar putea fi începută în curs de câteva zile.