Degringoladă totală ieri, în sistemul sanitar botoşănean, după apariţia unui ordin al Ministerului Sănătăţii în privinţa Spitalelor Covid19 din ţară. Astfel, la o zi după ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a comunicat că Spitalul Dorohoi va prelua pacienţii cu Covid19 confirmaţi, un ordin publicat în Monitorul Oficial prezenta Maternitatea Botoşani într-una dintre coloanele unităţilor sanitare din judeţ care se vor ocupa de unii bolnavi, iar asta a stârnit un nou val de revoltă. În respectivul ordin este, însă, precizat clar care va fi rolul Maternităţii Botoşani, şi anume nu acela de Spital Covid, ci de Maternitate Covid. Cu alte cuvinte, femeile diagnosticate cu Covid19 în judeţul Botoşani vor naşte la Maternitatea Botoşani, acolo unde deja a fost creat un circuit special pentru ele.
Astfel, potrivit informării Ministerului, Spitalul Judeţean de Urgenţe va fi „spitalul suport”, care va distribuit pacienţii aşa cum se va decide la nivel local, începându-se cu Secţia de boli infecţioase, Spitalul TBC, Spitalul de Recuperare, după care Spitalul Dorohoi va deveni un spital unde bolnavii de Covid19 vor fi trataţi de celelalte afecţiuni de care suferă, medicale sau chirurgicale.
Protest la Spitalul din Dorohoi
Ieri dimineaţa zeci de cadre medicale de la Spitalul din Dorohoi au ieşit în curtea unităţii, în semn de protest faţă de decizia CJSU.
Simona Moşneguţu, medic ATI la Spitalul din Dorohoi, a scris pe pagina sa de Facebook că angajaţii spitalului sunt conştienţi că vor ajunge să trateze cazuri de Covid-19, însă au nevoie de condiţii decente. „Avem un spital hulit de alţii, dar cu personal sufletist şi dornic să muncească… Avem personal puţin şi puţine linii de gardă. Nu e vina noastră. De cele mai multe ori ne depăşim competenţele. Şi ni le asumăm. Nu, nu ne dăm în lături în lupta cu virusul. Suntem conştienţi că vom ajunge fiecare din noi să tratăm astfel de cazuri. Dar în acest moment, nu putem asigura asistenţa medicală pacientului infectat cu acest virus în condiţii cel puţin decente. Resursa umană poate fi înlocuită, aparatura necesară poate fi achiziţionată, sau nu, dar infrastructura spitalului nu poate asigura acest lucru şi nu poate fi modificată peste noapte. Este o pălărie prea mare pentru noi şi de data asta nu ne-o putem permite”, a scris pe reţeaua de socializare Simona Moşneguţu.
„Nu ne putem condamna bunicii, fraţii, copii infectaţi”
Potrivit medicului, decizia s-a luat fără consultarea cadrelor medicale din spital. „Staţia de oxigen a Spitalului Dorohoi nu suportă presiunea necesară pentru o funcţionare adecvată a ventilatoarelor. Vă rugăm, nu ne putem condamna bunicii, fraţii, copii infectaţi”, a mai scris medicul.
„Oamenii trebuie să înţeleagă că suntem în stare de urgenţă”
Prefectul judeţului Botoşani a declarat marţi că decizia trebuie respectată. „Oamenii trebuie să înţeleagă că suntem în stare de urgenţă. Trebuie să luăm măsuri şi să avem pregătit un spital pentru cazurile de Covid 19. S-a luat o decizie în CJSU, trebuie respectată” , a precizat Dan Nechifor.
Astăzi la Dorohoi urmează să ajungă mai mulţi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a inspecta reţeaua care deserveşte circuitul de oxigen al spitalului.