Săptămâna pe care o începem astăzi va fi una destul de capricioasă. Vom avea minime negative din nou, dar și temperaturi maxime care vor urca spre 16ºC. Această alternanţă se produce din cauza modificărilor ce survin în circulaţia aerului deasupra sud-estului Europei şi, de asemenea, din cauza retragerii dorsalei anticiclonului est-european spre răsărit ceea ce favorizează pătrunderea aerul mai cald şi mai umed (venit dinspre bazinul Mediteranei sau dinspre Atlantic) în zona ţării noastre.
Primele trei zile ale săptămânii vor fi și cele mai reci. Astăzi, temperaturile maxime vor coborî la jumătatea celor de ieri, în sensul că nu vor mai depăși 9ºC, iar minimele se vor situa sub pragul înghețului. De mâine, vremea se răcește mai tare, maximele mai înjumătățindu-se o dată, iar minimele coborând până la -3ºC. Miercuri, vremea de afară se va încălzi ușor, pe fondul ieșirii soarelui de după nori, maximele ajungând din nou spre 9ºC, în timp ce minimele se vor păstra negative, -3ºC.
De joi, creșterea temperaturilor se accentuează, atât maximele, cât și minimele urmând a mai pune în termometre câte trei grade în plus.
Weekend-ul viitor va aduce o vreme frumoasă de primăvară, cu temperaturi de 16ºC pe timpul zilei și de 3ºC-5ºC.
În aceste condiții, în cea mai mare parte a județului, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă şi pomiviticole vor evolua în general normal, ieșind din repausul vegetativ. În pofida celui de al doilea val de frig, ce se va înregistra la începutul săptămânii, oficialii din agricultura locală sunt optimiști și afirmă că pomii vor trece cu bine peste această perioadă, deoarece nu este una de intensitate și durată mare. „Mugurii florali la cais, piersic, nectarin în stadiul buton alb/roz rezistă la temperaturi de până la – 6ºC pentru o perioadă de 12 ore, de obicei o noapte. Dacă temperatura scăzută revine și în a doua noapte sau se extinde și pe durata zilei, daunele vor fi considerabile. Pentru prima noapte cu temperaturi de pana la – 6ºC, pagubele nu vor fi mai mari de 10% – 15%, această reducere de muguri se va regăsi în calitatea și cantitatea fructelor. După această noapte, dacă gerul continuă, vorbim despre pagube însemnate cantitativ care vor depăși 25% din producție. Cireșul, vișinul și prunul au sensibilități similare cu cele ale caisului sau piersicului, în timp ce la măr, păr și gutui, rezistența la îngheț diferă în stadiul floral deschis complet când este între – 1ºC și – 2ºC”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole a Județului Botoșani.