Memorialul Ipoteşti a avut o iniţiativă lăudabilă. Dat fiind faptul că în această perioadă critică instituţiile de cultură nu sunt deschise publicului, a început prezentarea online a bunurilor din patrimoniul Memorialului Ipoteşti. Astăzi obiectul prezentat este cristelniţa unde a fost botezat Mihai Eminescu.
Pe 21 ianuarie 1850, la Biserica „Uspenia”, a avut loc botezul lui Mihai Eminescu. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul Ion Stamate, care era și duhovnicul familiei Eminovici.
„În Registrul de naşteri şi botezuri pe anul 1850, la numărul trei (o copie a acestei pagini se păstrează în Bisericuța familiei de la Ipotești) este trecut: <Data nașterii – ziua cincisprezece, luna ghenari; data botezului – ziua douăzeci și una, luna ghenari; secsul – fiu; numele carele s-au dat pruncului la botez – Mihail; numele și pronumele, starea sau meseria părinților pruncului – D. Ghiorghi Iminovici, căminar, cu soția sa Raluca, proprietari; polițiea sau satul unde s-au născut pruncul – în orașul Botoșani; numele și prenumele nașului sau a nașii – D. Vasile Iorașcu, stolnic; iscăliturile – a preotului, a nașului și a părinților: Ioan Ikonom, Vasile Iorașcu stolnic au fost naș, G. Iminovici căminar, Raluca Iminovici, căminar>, a declarat Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipoteşti.
Cristelnița în care a fost botezat poetul se află acum la Ipotești și este expusă în Bisericuța familiei.
Făcută din cupru prin ciocănire, după cum constată expertul Memorialului Ipotești, Cotinel Munteanu, cristelnița are formă de tulipă, bază circulară, ușor tronconică și buză răsfrântă. Marginea de sus prezintă butoni nituiți, iar pe părțile laterale – două toarte semicirculare.
Pe exteriorul cristelniței încă poate fi descifrată o parte din inscripția făcută prin ciocănire și metaloplastie.