Din ce în ce mai multe persoane sună la redacție sau ne scriu pe internet să publicăm numele și localitatea de unde provin persoanele infectate cu coronavirus.
Nu am scris motivele pentru care nu facem acest lucru întrucât am considerat că sunt deja cunoscute dar, în această perioadă de pandemie, când îngrijorarea poate da naștere la isterie și panică, considerăm că este necesar să aducem în atenția publicului larg care este procedura.
Confidențialitatea medic-pacient este reglementată prin diverse acte normative și etice. În Legea Drepturilor Pacientului din România, referitor la confidențialitatea medic-pacient sunt stipulate următoarele: „Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale, sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia”.
Deci medicii nu pot furniza numele unui pacient, și nici nu o fac, ziariștii care scriu despre un caz, de coronavirus, dar și de orice altă boală, nu cunosc numele pacientului și, chiar dacă îl cunosc, nu îl pot publica decât cu acceptul respectivului.
Asta pe lângă faptul că, în situația actuală, după cum bine știți, autoritățile nu mai comunică nici un fel de informații presei locale, abia aflăm că există bolnavi, darmite numele lor. Însă cei îngrijorați pot sta liniștiți, medicii cunosc numele bolnavilor și după fiecare caz urmează o anchetă epidemiologică. Dacă au venit în contact cu bolnavul sau cu familia acestuia, vor fi contactați de personalul medical, cel puțin în teorie.
Dincolo de motivele legale pentru a păstra anonimatul pacienților, mai există și o componentă morală. Îi invităm pe toți cei care vor „să se protejeze” aflând numele bolnavilor să se pună în locul acelor bolnavi. Când se vor îmbolnăvi cei care doresc nume (iar șansele sunt mari, având în vedere contagiozitatea COVID 19) ar fi de acord să le publicăm în ziar datele personale? Pe cei care doresc acest lucru îi invităm să ne trimită datele lor personale pe adresa redacției, pentru că, dacă avem acordul bolnavilor putem, cum spuneam, să le publicăm numele. Dar probabil sunt puțini doritori când e vorba de propria persoană.
Din motivele de mai sus (cunoscute, dealtfel, de foarte mulți cititori, cărora le mulțumim pentru eforturile de a-i lămuri pe cei mai neîncrezători) vom continua aceeași politică de a păstra anonimatul bolnavilor, cel puțin când nu este vorba de persoane publice sau autorități a căror îmbolnăvire ar afecta mersul lucrurilor în această perioadă.
Ținem, deasemenea, să vă reamintim că vom trece prin această încercare împreună, cu solidaritate, chiar dacă deocamdată trebuie să stăm singuri în case. Nu evitarea sau fugăritul celor infectați și bolnavi va face bine, ci încercarea de a-i ajuta cu cele necesare. Chiar și atunci când sunăm la 112 pentru a semnala că o persoană care ar trebui să stea izolată la domiciliu umblă pe străzi, tot ajutor se cheamă. Sunt mulți (din păcate) și cei care trebuiesc ajutați cu forța.
Cătălin MORARU
redactor șef