Caz incredibil la cea mai mare unitate sanitară din judeţ. O tânără, în vârstă de 27 de ani, venită din zona de Nord a judeţului, a fost confirmată cu coronavirus după aproape trei zile şi după ce a fost purtată pe mai multe secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU). Femeia a ajuns sâmbătă la amiază, la Urgenţe cu o ambulanţă SMURD, din cauza unor afecţiuni cronice agravate, existând suspiciunea de coronavirus. Aceasta a ajuns mai întâi la Dorohoi, unde e fost consultată de doi medici. Mai mult, unul dintre aceştia a efectuat şi o manevră chirurgicală pentru a-i pune tinerei o sondă urinară. Ulterior, pentru că starea ei se agrava, aceasta a fost direcţionată către Botoşani.
Deşi tânăra a fost consultată de doi medici infecţionişti, aceştia au spus că tânăra are pneumonie bacteriană şi nu virală şi s-a refuzat luarea în calcul a infecţiei cu coronavirus, pentru că tânăra nu avea contact cu un caz confirmat, o condiţie în definiţia de caz, emisă de specialiştii epidemiologi din Ministerul Sănătăţii. De asemenea, medicii au ignorat faptul că tânăra fusese la o înmormântare, cu exact o săptămână înainte, unde au fost şi rude venite din Anglia şi care, în mod surprinzător, ar fi părăsit ţara chiar a doua zi, eludând, astfel, perioada de autoizolare impusă pentru cei veniţi din zonele galbene.
Între timp femeia a fost astfel plimbată de la Urgenţe la Infecţioase, apoi pe secţiile de Diabet şi Medicală, ulterior ajungând, spre seară, pe secţia de reanimare, unde se afla şi ieri dimineaţă.
Testarea pentru coronavirus a fost făcută abia peste alte 24 de ore, la insistenţele mai multor medici din cadrul unităţii sanitare, medici internişti, din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe şi de pe Reanimare, iar marţi dimineaţă a venit confirmarea, laboratorul de la Iaşi comunicând că tânăra are Covid19. Ulterior, tânăra a fost preluată de o ambulanţă specială, cu o izoletă şi transportată pe secţia de reanimare a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Materiale de protecţie aproape inexistente
Cadrele medicale se tem acum că au fost expuse, mai ales că infecţioniştii au negat în două rânduri că femeia ar avea coronavirus, iar materialele de protecţie sunt aproape inexistente pentru personalul din spital.
Temerea cea mai mare acum este ca la Botoşani să nu se repete situaţia de la Spitalul Suceava, unde zeci de cadre medicale au fost infectate, iar spitalul a intrat în carantină.
Lia Temciuc, liderul sindical de la SJU a postat un mesaj pe Facebook prin care îşi arată profunda îngrijorare faţă de această situaţie. „Oficial de astăzi şi la Spitalul Judeţean s-a confirmat pozitiv un caz al unei paciente care s-a prezentat în data de 21 martie şi a fost plimbată la UPU, Infecţioase, internată pe Secţia Medicală 2, iar din data de 22 pe ATI. Iar astăzi a venit confirmarea: pozitivă”, a spus aceasta.
Sindicalista a spus că a luat legătura şi cu conducerea spitalului însă i s-ar fi transmis că nu este cazul să se implice deoarece „ancheta este în derulare şi doar două asistente medicale au luat contact direct” cu pacienta de 27 de ani. „Toate secţiile enumerate mai sus, tot personalul prezent la muncă, nu doar două asistente, în perioada menţionată, a plecat acasă la familii putând fi contaminaţi”, şi-a încheiat mesajul Lia Temciuc.
În lipsa informaţiilor oficiale, angajaţi ai Spitalului Judeţean Mavromati postează mesaje pe reţelele de socializare prin care arată că situaţia este una gravă pentru Botoşani, ceea ce nu face decât să contribuie la sentimentul de panică şi nesiguranţă deja instalat printre cadrele medicale.
Situaţii asemănătoare, tratate cu unităţi de măsură diferite
O situaţie similară a avut loc la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă (SCU) Bucureşti, unde s-a prezentat un pacient care nu prezenta context epidemiologic pentru suspiciunea de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, ci pentru o altă patologie. În urma investigaţiilor efectuate s-a ridicat suspiciunea de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, care s-a confirmat în cursul aceleiaşi zile, iar pacientul a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Victor Babeş. „Deşi personalul care a venit în contact direct şi indirect cu acest pacient purta echipament de protecţie, s-a luat măsura izolării la domiciliu a acestora şi a testării ulterioare”, se arată în comunicatul Grupului de Comunicare Strategică.
Astfel, în urma acestei măsuri se află în izolare la domiciliu şapte medici şi 23 asistenţi medicali şi personal auxiliar.
La Botoşani, în contextul unei situaţii similare, ieri au fost prelevate analize de la peste 20 de medici asistenţi şi personal auxiliar din cadrul SJU. Ulterior aceştia au completat o declaraţie şi au fost trimişi acasă.
Conform datelor raportate către Institutul Naţional de Sănătate Publică din teritoriu, în prezent, la nivel naţional, 103 cadre medicale sunt diagnosticate cu Covid 19, dintre care 70 sunt la Suceava.
Peste o mie de botoşăneni sunt în izolare la domiciliu
Până ieri, pe teritoriul judeţului Botoşani se aflau în carantină instituţionalizată 126 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul Covid – 19, 28 de teste fiind negative. Pentru restul Centrul Judeţean de Comunicare a informat că se aşteaptă rezultatele. De asemenea, alte 1.343 persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. 13 persoane care prezentau simptome, au fost testate, iar rezultatele sunt în curs de procesare.
Tot ieri, 25 de botoşăneni au ieşit din izolare, iar alte opt persoane care aveau simptome specifice pentru coronavirus au ajuns la Secţia de Boli Infecţioase, unde le-au fost recoltate probe în vederea efectuării testelor.
Opt morţi la nivel naţional
La nivel naţional până ieri au fost 762 de cazuri de persoane infectate cu virusul Covid – 19, dintre care 79 au fost declarate vindecate şi externate (53 la Timişoara, 19 la Bucureşti, 3 la Craiova, 2 la Constanţa, una la Cluj şi una la Iaşi).
Opt persoane diagnosticate cu Covid-19 şi cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Bucureşti, Suceava, Craiova şi Iaşi, au decedat.
La informarea transmisă ieri de Grupul de Comunicare Strategică, au fost anunţate alte 186 de noi cazuri de îmbolnăvire. Pacienţii au vârsta cuprinsă între patru şi 85 de ani.
La ATI, în acest moment, sunt internaţi 16 pacienţi, dintre care şase în stare gravă.
Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 5.515 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 83.970 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.
NUMERE DE TELEFON UTILE
– Persoanele din municipiul Botoşani izolate la domiciliu care nu au aparţinători care să le asigure aprovizionarea cu alimente, medicamente şi bunuri – 0231/502200 sau 0372/316724.
– Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Botoşani: 0231/508.155
– Cazurile de persoane care încalcă izolarea sau carantina pot fi reclamate la 112
– Număr naţional Telverde informaţii despre coronavirus, nu pentru urgenţe – 0800.800.358
– Cadrele didactice, elevii, părinţii care doresc în această perioadă consiliere gratuită – 0771.141.767 şi 0771.141.750 (sau pot scrie specialiştilor la adresa de e-mail proactaedu@gmail.com)