Închiderea barurilor, restaurantelor, a centrelor de frumusețe a intrat în vigoare din această noapte de la ora 00:00. Anunțul a fost făcut de prefectul Dan Nechifor care a clarificat că norma prevăzută în Ordonanța Militară intră în vigoare la 24 de ore de la publicarea ei în Monitorul Oficial. „Instituțiile statului care realizează control asupra acestor prevederi ale Ordonanței Militare sunt cele prevăzute la articolul 9, în speță Poliția Română, Jandarmeria, Poliția de Frontieră, ANAF-ul și ANPC-ul. Dacă la ora aceasta mai există vreun bar deschis sau unitate de alimentație publică, motivația… ține de aplicarea prevederilor legale, în speță, norma intră în vigoare, conform articolului 6, în termen de 24 de ore de la publicarea în Monitorul Oficial. Dacă data publicării a fost 18 martie, intră în vigoare de la ora 0:00 a datei publicări. Deci, de asta noapte, de la ora 12:00, au termen de 24 de ore să se conformeze prevederilor legale”, a declarat Nechifor.
Pe de altă parte, prefectul anunță controale în barurile și restaurantele din județ, pentru a vedea dacă aceste unități s-au conformat măsurilor decise de Guvern ca urmare a instituirii stării de urgență. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că unitățile prinse pe picior greșit vor fi sancționate într-o primă etapă cu avertisment, urmând ca la a doua abatere să se aplice amendă. „Instituțiile MAI (n.r. – Ministerului Afacerilor Interne) sunt mobilizate. O să mergem probabil, într-o primă etapă, pentru că nu vrem să creăm discuții inutile, pe partea de prevenție și vom da, eventual, un avertisment dacă nu se conformează prevederilor legale, după care vom trece la aplicarea de sancțiuni. Sancțiunile sunt destul de mari. Maximum este 7.000 de lei și nu cred că cineva își permite să plătească o asemenea de amendă”, a mai spus Nechifor.
Referitor la faptul că unele unități funcționează în spații închiriate, iar patronii sunt obligați să plătească integral chiria deși nu-și mai desfășoară activitatea din cauza restricțiilor impuse de către stat, prefectul susține că „Instituțiile și autoritățile publice nu intervin în relațiile contractuale dintre agenții economici. Nici măcar în situații de urgență… La chestii de genul acesta se poate ajunge în instanță. În toate contractele de închiriere, din câte știu, sunt prevăzute expres articole separate cu cazuri de forță majoră sau cazul fortuit, așa cum este definit de Codul civil”, a conchis Nechifor.