Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-au întrunit ieri pentru a stabili noi măsuri în lupta cu pandemia de coronavirus. De această dată ședința a fost deschisă presei, care a putut observa gradul de interes sau implicare a unor manageri din sistemul sanitar botoșănean.
La început, prefectul Dan Nechifor a propus cooptarea ca membri supleanți a celor patru manageri de spitale din Botoșani. Acest pas a fost unul firesc, pentru ca managerii spitalelor să poată prezenta în fața membrilor CJSU situația stocurilor de produse și a necesităților unităților spitalicești în lupta cu coronavirusul.
Directorul Spitalului Dorohoi, absent
Primul care trebuia să prezinte datele despre stocurile de materiale, dezinfectanți și aparatură, dar și nevoile de finanțare ale spitalului pe care-l conduce a fost medicul Bogdan Anton, doar că… surpriză, acesta nu era în sală. În acel moment, prefectul l-a întrebat pe primarul Dorin Alexandrescu dacă el știe situația de la spital, dar nici acesta nu a știut ce să spună. „În afara faptului că am dispus și am solicitat un container pentru a face un triaj suplimentar, nu am discutat alte aspecte, pentru că managerul spitalului trebuia să fie instructat (n.r. – instruit) de dumneavoastră, la Botoșani. Am înțeles că va fi chemat la dumneavoastră sau la un alt for”, a replicat Dorin Alexandrescu, luat oarecum prin surprindere de solicitarea prefectului. Acesta a încercat să dreagă busuiocul și să spună că ar fi vorba „despre niște ventilatoare mecanice pentru care se căutau surse de finanțare”, doar că la Spitalul Dorohoi nu se va trata niciun bolnav de coronavirus.
În timpul discuțiilor, primarul Alexandrescu a luat legătura cu Bogdan Anton, care a motivat absența că nu a fost anunțat, deși el fusese la ședința tehnică de ieri, iar reprezentanții ISU au susținut că toți managerii de spitale au confirmat că vor veni. Acesta a transmis prin intermediul primarului lista de materiale necesare.
Prefectul siderat de atitudinea directorilor de spitale
În timpul discuției dintre edilul Dorohoiului și prefect au apărut în sală directorii de la Spitalul Județean „Mavromati” și cel de la Spitalul de Recuperare. „Nu știu ce să spun, sincer să vă spun sunt nu surprins, sunt siderat pentru că se întâlnesc toți membrii CJSU, iar managerii spitalelor, care răspund de sănătatea locuitorilor județului, nu sunt prezenți. Eu nu vreau să trag nicio concluzie drastică având în vedere că începând de azi (n.r. – ieri) ne aflăm în stare de urgență. Sper să comunic cu ei într-un fel sau celălalt, rămâne să îi chem separat. Putem să-i aducem și prin alte mijloace. Colegii mei în momentul în care au făcut confirmarea pentru azi (n.r. – ieri), au confirmat toți patru participarea”, a mai spus prefectul.
Livia Mihalache a prezentat necesarul de materiale și de ventilatoare mecanice de care spitalul pe care-l conduce are nevoie și a subliniat că acestea se ridică la 1,3 milioane de lei, o sumă mult mai mare decât cea pe care o are prinsă Consiliul Județean (CJ) în fondul de rezervă în primul trimestru, și anume 50 de mii de lei. „Dimineaţă (n.r. – luni dimineață) am semnat, cu contabila șefă de la Mavromati, pentru aparat de testare. Pentru Spitalul Județean o să cofinanțăm, împreună cu Ministerul Sănătății, materialele necesare pentru această situație de urgență. Probabil că vom putea debloca, dată fiind situația și fonduri din trimestrul II, pentru că fondul de rezervă pe trimestrul I este de doar 500 de milioane de lei vechi (n.r. – 50.000 de lei). Suntem atenți la ceea ce însemnă finanțări sau cofinanțări”, a spus, la rândul său, președintele CJ, Costică Macaleți.
O nouă ședință tehnică
În urma incidentelor de dimineață, la ora 15:00 au fost convocați din nou toți directorii de spital, într-o ședință tehnică, pentru a se stabili situația stocurilor de materiale sanitare și tot ceea ce înseamnă sprijinirea personalului medical pentru prevenirea și combaterea coronavirus. Cu această ocazie „s-a solicitat transmiterea necesarului de materiale sanitare, parte dintre manageri au și transmis, în vederea achiziționării acestora” și „s-a stabilit alocarea unei construcții modulare în vederea efectuării triajului la Unitatea de Primiri Urgențe a Secției de Pediatrie”, se arată într-o comunicare a Prefecturii.