Numărul total al bolnavilor de COVID-19 a ajuns la 100 în România, astfel că din acest moment se aplică Scenariul 3 pentru urgențe medicale și de intervenție în caz de pandemie.
Conform autorităţilor, primul scenariu implică între 0 şi 25 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Următorul scenariu vizează îmbolnăvirea unui număr între 25 şi 100 de persoane.
Următorul scenariu se activează de la cazul 101 și continuă până la 2.000 de cazuri, cu câteva etape intermediare, însă din 50 în 50 sau 100 de noi cazuri.
Când se aplică Scenariu 3, automat se activează modulele de triaj care au fost montate în curtea Spitalului Județean. Cazurile de coronavirus vor avea prioritate, în timp ce ceilalţi pacienţi vor fi amânaţi dacă nu este vorba de o urgenţă. Spitalele de boli infecţioase vor trata doar pacienţii cu Covid-19. De altfel, începând de vineri, o autospecială aparținând ISU Botoșani a început să transfere bolnavi cu alte afecțiuni infecțioase de la Botoșani la Dorohoi, pentru a elibera cât mai multe paturi din cadrul Secției de Boli Infecțioase Botoșani.
“Secțiile de boli infecțioase ale Spitalului Județean vor interna doar suspiciunile de COVID-19, rujeolă, varicelă, meningită sau encefalită. Alte patologii infecțioase care necesită internare se vor izola, în limita posibilităților în celelalte secții ale Spitalului Județea sau în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Municipal Dorohoi”, a precizat un reprezentant al SJU Mavromati.
De asemenea, întreg personalul spitalului a fost notificat să aibă un pachet cu lucruri necesare pentru trei zile. În caz că o secție sau întreg spitalul va intra în carantină forțată.
În Scenariul 3, spaţiile pentru tratarea bolnavilor vor fi mărite şi vor fi aduşi medici suplimentari, în acest sens fiind deja contactați medicii de familie și medicii de medicină școlară.
Cel mai grav scenariu este cel în care vor fi confirmaţi peste 2.000 de bolnavi cu noul tip de virus.
Măsuri speciale la Unitatea de Primiri Urgenţe
Unitatea de Primiri Urgenţe, cea mai expusă secţie medicală a Spitalului Judeţean la posibilele cazuri de coronavirus, a fost complet izolată începând de joi dimineaţă. Cadrele medicale au decis să ţină la uşa de acces bolnavii care se prezintă la Urgenţe cu orice fel de afecţiune, triajul şi holurile unităţii fiind complet libere.
În acest context Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani a adus două containere speciale, folosite până în prezent ca module de locuit, care au fost depuse în curtea spitalului, urmând ca acolo să se efectueze triajul pacienţilor veniţi la Urgenţe. „Unul dintre module va fi pentru a pre-triaj, zona în care vor intra toţi pacienţii veniţi din exterior, vor fi consultaţi şi investigaţi sumar, iar dacă nu au afecţiuni respiratorii vor fi trimişi mai departe, în UPU. Ceilalţi pacienţi, cu suspiciuni, vor fi trimişi în cel de-al doilea modul, de unde vor fi preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la Secţia de Infecţioase”, a spus un angajat al unităţii sanitare.
Până astăzi, 14 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 102 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 102 cetățeni care au contactat virusul, șase sunt declarați vindecați și au fost externați.
Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună, cu excepția bărbatului internat la spitalul Victor Babeș, care a prezentat complicații, dar a cărui stare este ameliorată.
Situația pe județe/municipiul București a cetățenilor infectați cu virusul COVID-19 (coronavirus) se prezintă astfel: București (31), Timiș (11), Hunedoara (14), Constanța (7), Iași (5), Caraș-Severin (4), Covasna (4), Dolj (3), Brașov (2), Mehedinți (2), Mureș (2), Gorj (2), Cluj (2), Neamț (2), Olt (2), Bacău (1), Bihor (1), Buzău (1), Galați (1), Maramureș (1), Prahova (1), Suceava (1), Vrancea (1) și Ilfov (1).
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.652 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 14.573 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la acestă dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.929 de teste. Dintre acestea, 2.827 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.
Până în prezent, au fost înregistrate 33 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
În Republica Italiană a fost înregistrat decesul unui cetățean român diagnosticat cu infecție cu COVID-19, pe fondul unor afecțiuni medicale pre-existente. Intrarea în scenariul al 3-lea, pe teritoriul României presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”. Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19). Tipologia cazurilor de până în prezent arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus. În acest sens, echipele direcțiilor de sănătate publică desfășoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacților persoanelor confirmate pozitiv. Totodată, menționăm faptul că, față de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus.
Măsuri adoptate care fac parte din Scenariul 3:
• Măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane;
• Limitarea activităților colective;
• Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie;
• Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat) ;
• Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.
La nivelul CNSSU urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.