O inițiativă bună, care se vroia a aduce un pic de transparență în mediul de afaceri, a fost prost gândită de către autoritățile statului și s-a întors împotriva administratorilor de firme, devenind încă o piedică birocratică pentru privați.
Astfel, conform legii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, „persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat, depun o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor”.
Aceasta se depune prima dată la înmatricularea la Oficiul Registrului Comerțului (ORC), iar apoi anual, în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale, sau ori de câte ori intervine o modificare. În cazul societăţilor înregistrate până la intrării în vigoare a legii, adică 21 iulie 2019, termenul de depunere este de 21 iulie 2020.
„Nedepunerea de către reprezentantul legal a declaraţiei privind datele de identificare ale beneficiarului real, anual sau ori de câte ori intervine o modificare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei”, se arată în actul normativ. Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se realizează de către organele cu atribuţii de control ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi ale unităţilor sale teritoriale şi de către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălări Banilor, prin agenţi constatatori proprii.
Procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică ORC, în acesta fiind consemnat că nedepunerea declaraţiei atrage dizolvarea societăţii. Dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale reprezentantul persoanei juridice nu a depus declaraţia privind datele de identificare ale beneficiarului real, la cererea ORC, tribunalul sau, după caz, tribunalul specializat va putea pronunţa dizolvarea societăţii.
În România, la ora actuală sunt aproape un milion de firme active, mai exact 988.438. Astfel, împuterniciții acestora ar trebui să meargă la ORC, pe banii și timpul lor, ca să depună o hârtie inutilă. „Nu mi se pare normal să stăm la coadă să depunem o hârtie fără nicio valoare. Pentru o mână de infractori, pe care statul ar trebui să-i știe, că de aceea sunt plătite atâtea instituţii de control, atâtea servicii de informații secrete, toți suntem ca niște infractori. Parcă statul ne urăște pe toți cei care producem valoare adăugată, pe noi ăștia care-i dăm banii de funcționare”, a declarat un om de afaceri botoșănean.
Pe de altă parte, deputații USR Claudiu Năsui și Cristina Prună, și președintele comisiei de buget din Camera Deputaților, social-democratul Sorin Lazăr, au semnat o inițiativă legislativă prin care se propune eliminarea acestei obligații.