spot_img
marți, noiembrie 26, 2024
HomePrima PaginăPrimărie adusă la sapă de lemn de o asfaltare

Primărie adusă la sapă de lemn de o asfaltare

Situaţie incredibilă pentru Primăria Roma care trebuie să restituie 2,65 de milioane de lei către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), din cauza unui contract de cesiune privind asfaltarea drumului către Dimăcheni. Întrucât lucrările nu au fost executate de firma care a câştigat iniţial licitaţia, ci de un cesionar, primăria a fost obligată de instanţele de judecată să restituie banii, ca urmare a încălcării procedurii.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Decizia definitivă privind restituirea sumei a fost pronunţată vineri, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), însă cei de la Primăria Roma spun că vor continua războiul în instanţă întrucât la data la care s-a semnat contractul iniţial exista o prevedere care permitea cesionarea. „În mod normal, judecarea ar trebui să se facă pe reglementările de atunci, de la semnarea contractului, nu pe modificările ce au survenit pe parcurs”, a spus primarul comunei Gheorghe Bârliga.

Probleme pornite de la asfaltarea unui drum

Totul a început în octombrie 2009, când Primăria Roma a semnat contractul pentru modernizarea drumului comunal 66B, Roma – Dimăcheni, lung de 9,1 kilometri. Licitaţia a fost câştigată de societatea ieşeană Eky Sam SRL, banii urmând să fie asiguraţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Doar că suma nu a fost alocată în totalitate la începerea lucrării, MDRAP asigurând creditul bugetar în valoare de 2,3 milioane de lei abia în 2014, adică după aproape cinci ani.

Sumele erau alocate eşalonat, aşa se face că după numai un an reprezentanţii societăţii ieşene au apreciat că lucrarea este subfinanţată şi că deplasarea tuturor utilajelor, în funcţie de tranşele primite de la buget, duce automat la creşterea costurilor. În aceste condiţii, Consiliul local Roma a pus în discuţie şi aprobat cesionarea tuturor drepturilor şi obligaţiilor către firma Cornell’s Floor din Roma. Hotărârea de consiliu a fost trimisă pentru verificarea legalităţii Instituţiei Prefectului, care a dat aviz de legalitate, dar şi MDRAP. Prin urmare, Cornell’s Floor a trecut la asfaltare, fiind modernizat circa 1,2 kilometri din drum.

Nereguli constatate de Curtea de Conturi

Bomba a explodat la sfârşitul lui 2015, când MDRAP a notificat Primăria Roma solicitând restituirea celor 2,65 milioane de lei. Asta pentru că în decembrie 2011, la doi ani de la semnarea contractului, intervenise o nouă reglementare care interzicea astfel de cesiuni. Ba mai mult, în 2016, în urma unui control al Curţii de Conturi, inspectorii au constatat aceeaşi nelegalitate, apreciindu-se că şi ajustarea preţurilor nu ar fi în regulă. Primăria Roma a declanşat atunci şirul acţiunilor în instanţă, contestând atât actul emis de MDRAP, cât şi concluziile Curţii de Conturi, doar că a pierdut toate procesele. „Atribuirea contractelor de achiziţie publică se face în baza regulilor şi cerinţelor stabilite în documentaţia de atribuire, în considerarea că un anumit agent economic, ofertant în cadrul procedurii, îndeplineşte toate criteriile de eligibilitate. Transmiterea de către ofertantul câştigător, a drepturilor şi obligaţiilor născute din contract către un terţ agent economic, este interpretată de jurisprudenţă şi doctrină ca o eludare a prevederilor OUG nr. 34/2006”, au motivat judecătorii.

„Vom merge mai departe în instanţă”

De partea cealaltă, primarul comunei Roma, Gheorghe Bârliga, spune că situaţia este încă incertă şi se va căuta o soluţie. „Vom merge mai departe în instanţă întrucât nu ni se pare corect să ni se impute această sumă în condiţiile în care MDRAP a fost notificat cu privire la faptul că lucrarea a fost cesionată, iar atunci nu ni s-a spus nimic că nu am fi respectat legea”, a arătat Gheorghe Bârliga. Cum lucrările la drumul spre Dimăcheni au fost sistate, fiind asfaltat doar circa un kilometri şi vrei 200 de metri, gurile rele spun că banii cu pricina ar fi fost folosiţi între timp la modernizarea unui alt drum comunal, către satul Cotârgaci. Rămâne de văzut însă cum vor reacţiona cei de la MDRAP, care ar putea cere executarea silită a primăriei. În acest context, primăria s-ar putea alege cu conturile blocate. Dincolo de toate, decizia ÎCCJ este o lovitură pentru administraţia comunei Roma, în condiţiile în care primăria are un buget anual de circa 300.000 de lei.

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
0 ° C
0.6 °
-1.1 °
90 %
1.1kmh
0 %
mie
7 °
joi
8 °
vin
4 °
sâm
5 °
Dum
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Le mai curăță odată, că de alegeri nu s-a văzut deloc bine și uite ce a ieșit.

EDITORIAL

După cum era și normal, materialele de presă scrise de colegii mei despre activitatea parlamentarilor botoșăneni au stârnit un interes uriaș. Am primit neobișnuit...

EPIGRAMA ZILEI

Despre siguranță latră Uitând de niște indicii : Oastea-i lăsată la vatră, Vatra la ... servicii! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...