Cătălin Flutur, primarul municipiului, a anunţat în ultima conferinţă de presă că au fost înaintate adrese în vederea preluării Cinematografului Unirea.
„Am refăcut adresele către noul ministru al Culturii și către noul administrator de la RADEF pentru preluarea cinematografului. Este o idee la care nu renunț. Suntem singurii care putem să dăm valoare acelei clădiri, singurii care putem să preluăm și personalul. Ne interesează această clădire pentru că este într-o zonă centrală și vrem să facem un centru multicultural, să dăm un loc și Filarmonicii din Botoșani, ca să nu mai stea în chirie la Casa Sindicatelor”, a declarat Cătălin Flutur.
Municipalitatea nu se află la primul demers vizând preluarea Cinematografului Unirea. În ianuarie 2017, consilierii municipali au aprobat proiectul vizând aprobarea notificării Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor România-Film în vederea preluării cinematografului din proprietatea privată a statului, în domeniul public al municipiului Botoșani, împreună cu terenul și bunurile mobile aferente.
Ordonanţa de urgenţă privind cinematografia, reglementează în favoarea administraţiei publice locale posibilitatea de preluare a sălilor de spectacol cinematografic, în baza unei notificări transmisă RADEF. În termen de zece zece zile de la primirea notificării, Regia era obligată să-şi desemneze reprezentantul şi să semneze protocolul de predare – primire, lucru care nu s-a întâmplat.
Demersurile vizând trecerea cinematografului în administrarea primăriei au fost începute în anul 2009, însă nu au avut finalitatea dorită din cauza modificărilor legislative şi tergiversărilor reprezentanţilor RADEF.
În termen de patru ani de la preluarea cinematografului, această clădire trebuie reabilitată. Mai mult, municipalitatea trebuie să preia şi personalul cinematografului, dar şi să asigure difuzarea periodică a filmelor pentru o perioadă de 15 ani.