sâmbătă, ianuarie 11, 2025
AcasăLocal BTControalele ANPC din spitale, sistate (video)

Controalele ANPC din spitale, sistate (video)

Valul de controale Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) s-a fâsâit rapid după ce a intrat în scenă Ministerul Sănătății, care le-a atras atenția comisarilor ANPC că nu au competențe să controleze spitalele nici măcar asupra serviciilor de cazare și a celor de alimentație, această competență revenind direcțiilor de sănătate publică.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Președintele ANPC, liberalul botoșănean Eduardt Cozminschi susține că acțiunile s-au sistat după ce Ministerul Sănătății a invocat instituirea unor „măsurile speciale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în toate spitalele din ţară”.

Livia Mihalache: „Au fotografiat doar ce au vrut ei”

Pe de altă parte, directorii de spitale au acuzat că acțiunile de control au fost tendențioase, că au fost făcute poze la spații dezafectate, care urmau să fie renovate sau la spații care se renovau în acel moment. „Domnii au fotografiat doar ce au dorit ei să fotografieze. Nu au cerut voie nimănui! Într-un sfert de oră erau în presă deja fără să aibă măcar un acord verbal”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, Livia Mihalache.

O poziție similară a avut și managerul Spitalului municipal Dorohoi, Bogdan Anton, care susține că nu a văzut niciun ordin de deplasare a celor care au făcut controlul și nu înțelege de ce aceștia au fotografiat, de exemplu, o sală din subsolul blocului materno-infantil, scoasă din uz, care nu este spațiu de depozitare și în care nu are acces nici măcar personalul. Acesta susține că întreg blocul va intra curând în modernizare în baza unui proiect european în valoare de șase milioane de euro, motiv pentru care nu a înțeles să investească bani într-un spațiu pe care nu-l folosește.

Secțiile controlate, urmau a fi reabilitate

Și Livia Mihalache a susținut că echipele de control au fotografiat pe secții pe care se făceau lucrări de reabilitare sau care urmează să intre în cel mai scurt timp în reabilitare. „La Secția exterioară de pediatrie noi facem investiții majore pentru reabilitare. E adevărat că s-a vizitat Secția de Balneo-fizioterapie și de recuperare neuropsihomotorie, care, veți avea o surpriză plăcută, va intra cât de repede în renovare. Pentru cele două etaje investiția se ridică cam la 600.000 de lei… Sunt lucrări de reabilitare în corpul de clădire B, unde există Secția de chirurgie infantilă, se renovează și se modernizează Ambulatoriul. Suntem într-un stadiu avansat, s-a renovat etajul I, casa scărilor și suntem la parter. La final se va pune linoleum antibacterian. De asemenea, s-au făcut lucrări de investiții în corpul A, în care s-a renovat Radiologia și cabinetele de acolo, de la parter, lucrarea fiind aproape finisată și urmând să montăm linoleumul… Ideea e că acele secții sunt de ani de zile așa, nu pentru că am dorit noi, ci pentru că nu au fost fondurile necesare”, a declarat directorul Spitalului „Mavromati”, precizând că pentru renovarea tuturor secțiilor din corpul A, fără acoperiș, ar fi nevoie de 1,3 milioane de lei.

Probleme mai grave la Psihiatrie

În ceea ce privește Secția Psihiatrie, managerul spitalului spune că în clădirile respective nu prea se mai pot face din cauza vechimii clădirii. „Este o situație specială, clădirile sunt foarte vechi, din 1890. Sunt greu de renovat, iar soluția este construirea unui spital nou de psihiatrie. Nu putem interveni pe structurile de rezistență, nu putem face renovări extinse la plafoane, la băi, pentru că nu suportă clădirea prea multe intervenții și specificul secției este mai deosebit. Băile devin câteodată bazine de acumulare, datorită pacienților care contribuie la degradarea lor. Astăzi, le reparăm și într-o lună sunt la fel”, a mai spus Livia Mihalache.

Potrivit lui Eduardt Cozminschi, „la Spitalul Județean s-a dat avertisment, dar s-au dat și foarte multe măsuri pentru a intra în legalitate, pe fiecare secţie controlată”. Acesta mai susține că „deși reprezentantul Spitalului Municipal Dorohoi trebuia să se prezinte luni pentru finalizarea controlului, a solicitat o amânare până mâine (n.r. – astăzi)”. În replică, Bogdan Anton susține că astăzi, la Dorohoi, așteaptă un reprezentant al Protecției Consumatorului care va trebui să demonstreze mai întâi temeiul legal al controlului efectuat joi. La discuţii ar urma să participe și primarul Dorin Alexandrescu.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
-0.5 ° C
0.5 °
-0.6 °
80 %
3.5kmh
7 %
sâm
4 °
Dum
4 °
lun
1 °
mar
0 °
mie
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E mașina de la serviciu, altfel nu avea curajul să lase așa ceva la geam.

EDITORIAL

Ping-pong-ul politic al USL-ului cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidențiale roade din electoratul celor două partide mai ceva precum vântul, înghețul sau ploaia...

EPIGRAMA ZILEI

M-a lăsat fără cuvinte Acest candidat: Nici n-a ajuns președinte Și s-a suspendat! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...