Coronavirusul care a făcut ravagii în China a băgat groaza şi în infractori. Un botoşănean dat în urmărire internaţională de autorităţile judiciare italiene a refuzat să fie extrădat în Peninsulă, invocând epidemia cu noul virus Covid 19. Deşi magistraţii au dispus predarea lui autorităţilor străine, botoşăneanul a atacat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cea mai înaltă instanţă din ţară urmând să decidă dacă acesta va fi extrădat sau nu.
În vârstă de 45 de ani, Zeno Irinel H. a fost reţinut la mijlocul lunii trecute, în baza unui mandat european emis încă din 2014 de către Parchetul de pe lângă Tribunalul din Cagliari. Conform datelor consemnate în documentele oficiale, botoşăneanul era urmărit pentru comiterea a două infracţiuni, viol şi loviri, fapte comise în Cagliari, pe 11 noiembrie 2007. Astfel, pe 5 decembrie 2014, el a fost condamnat definitiv la 12 ani închisoare şi plata unei amenzi penale de 18.000 de euro, pedeapsă din care a mai rămas de executat 11 ani, cinci luni şi 22 de zile închisoare. Dat în urmărire internaţională, el nu a putut fi predat italienilor, întrucât a stat închis ba în Marea Britanie, ba în România, unde a fost condamnat pentru trafic de persoane.
Scuze invocate pentru a evita extrădarea
Reţinut de poliţişti din Timişoara, pe 12 februarie, şi dus în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Timişoara, Zeno Irinel H. a invocat că restul din condamnare l-ar fi efectuat în Marea Britanie, unde a fost închis, dar instanţa a apreciat că nu există nici o dovadă în acest sens, întrucât nu a fost prezentat niciun document care să ateste acest lucru. În aceste condiţii, botoşăneanul a invocat că nu a avut parte de un proces echitabil, că declaraţiile martorilor au fost contradictorii, că probaţiunea propusă de apărătorul acestuia nu a fost administrată, că are afaceri judiciare la Botoşani, Săveni şi Suceava şi că închisorile din Italia nu ar avea condiţii bune de detenţie. Dar cum nici aici nu a venit cu probe, judecătorii nu au luat în considerare aceste susţineri.
În disperare de cauză, Zeno Irinel H. a venit şi cu un alt motiv, faptul că zona unde s-ar dispune transferarea lui ar fi contaminată cu noul virus Covid 19. Răspunsul oferit de judecători a fost însă fără echivoc. „Instanţa apreciază că nici invocarea unor condiţii de detenţie în Italia sau că zona Cagliari ar fi contaminată, nu pot constitui motive de refuz al mandatului european de arestare, afirmaţiile nefiind dovedite în nici o formă de către petent, astfel că nici aceste aspecte nu pot conduce la ideea refuzului executării mandatului european de arestare, cum a solicitat petentul”, se arată în motivarea deciziei.
Condamnat după un val de infracţiuni
Istoricul botoşăneanului Zeno Irinel H. este mult mai grav decât pare la prima vedere. Ieşit din penitenciar în toamna lui 2006, el a fost prins la scurt timp conducând un autoturism, deşi nu avea permis de conducere. Cum îi rămăsese un rest de pedeapsă neexecutat de 618 zile, el a realizat că riscă să ajungă în închisoare şi a fugit în Italia. A luat cu el şi câteva tinere, care au ajuns pe piaţa prostituţiei din Italia, Germania sau România, aşa trezindu-se acuzat şi de trafic de persoane.
În toamna lui 2007 el a făcut o altă greşeală – ar fi violat o tânără de 21 de ani din Cagliari. Descrierea făcută de tânără a fost foarte detaliată, botoşăneanul fiind identificat cu ajutorul unui tatuaj de pe încheietura mâinii.
Dat în consemn, el a fost prins de carabinieri într-o gară, dar, din lipsă de probe, italienii nu l-au arestat, ci l-au pus sub control judiciar pentru violenţă sexuală, vătămare şi port ilegal de cuţit. Ştiind ce-l aşteaptă, botoşăneanul a plecat în Marea Britanie, unde ar fi violat o altă tânără, care a murit. Capturat, el a fost condamnat la închisoare pe viaţă şi închis, cu posibilitatea eliberării condiţionate după şase ani şi şase luni de detenţie. Doar că el fusese dat în urmărire internaţională şi de procurorii DIICOT, care îl căutau pentru traficul de persoane. Aşa că britanicii au decis să-l extrădeze în 2016.
Adus încătuşat în ţară şi judecat la foc automat pentru traficul de persoane, el a fost condamnat la trei ani de închisoare şi închis la Botoşani. Eliberat de curând, el nu s-a bucurat prea mult de gustul libertăţii, şi asta pentru că între timp a fost dat în urmărire internaţională şi de italieni. Practic, în acest moment, el se află sub puterea ultimului mandat european de arestare emis pe numele lui.