Zeci de asistente și infirmiere pensionare, dar care se mai aflau în activitate la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati” au luat cu asalt sediului Consiliului Judeţean (CJ), nemulțumite de decizia managerului unităţii medicale, Livia Mihalache, de a le încheia rapoartele de muncă. Persoanele prezente la protest au cerut sprijinul preşedintelui CJ Botoşani, Costică Macaleţi, căreia i-au transmis că în această situație sunt 50 de persoane.
Potrivit liderului Sindicatului „Sanitas”, Lia Temciuc, deciziile de încetare a contractelor individuale de muncă au fost emise pe 28 februarie, fără niciun preaviz. De altfel, Temciuc acuză conducerea spitalului că a luat această măsură doar pentru a reduce cheltuielile unităţii, generând, însă, o criză de personal. „Acest drept de a acumula pensia cu salariul este conferit de lege. Niciun salariat nu a făcut acest lucru în mod abuziv sau ilegal. Legea le-a permis acest lucru. Asistentul medical are dreptul până la 65 de ani să îşi desfăşoare activitatea, dar, în acelaşi timp, pe stagiul minim de cotizare şi pe vârsta standard de pensionare au dreptul să primească şi pensie. Aceşti angajaţi erau în pensie, dar niciunul nu a împlinit vârsta de 65 de ani”, a declarat Lia Temciuc, la întâlnirea cu preşedintele CJ.
Macaleți promite implicare
Costică Macaleţi a anunţat că se va implica în rezolvarea problemelor de la spital. „Reglementările nu sunt în regulă. Am şi eu cazuri la Consiliul Judeţean, când doamne care trebuiau să iasă la pensie mi-au prezentat cererea că vor să mai rămână şi le-am acordat această şansă. Acelaşi lucru se întâmplă şi la dumneavoastră. Legat de tineri, trebuie să le dăm şi lor de muncă şi nu îmi place că cei tineri nu ar trebui să-şi găsească locul”, a precizat Macaleţi, care le-a recomandat protestatarilor să meargă să-și spună păsurile managerului Spitalului, iar astăzi, împreună cu reprezentantul CJ din Consiliul de Administrație al unității sanitare, Iulian Micu, urmând a purta și el o discuție cu Livia Mihalache.
Până a ajunge să discute cu managerul SJU „Mavromati”, liderul de sindicat a depus un memoriu și la Prefectură, ca reprezentant a Guvernului în teritoriu.
Discuțiile cu managerul spitalului nu au fost fructuoase pentru sindicaliști, care au plecat din biroul acestuia așa cum au venit. „Același răspuns l-am primit, în sensul că în momentul în care am primit decizia de pensionare ni s-a încetat contractul de muncă. Deși am încercat să arătăm că legea îți permite să lucrezi până la împlinirea vârstei de 65 de ani pe același contract, nu am avut înțelegere și o să ne adresăm mai departe la ITM și la Ministerul Sănătății. În final instanța va rămâne să se pronunțe”, a spus Lia Temciuc.
Livia Mihalache: „Nu i-am pensionat noi”
De partea cealaltă, managerul Livia Mihalache susține că nemulțumirile cadrelor medicale pensionate sunt nejustificate, iar spitalul nu a făcut decât să constate încetarea contractului de muncă la data emiterii deciziei de pensionare, conform legii. „Nu i-am pensionat noi, ei s-au pensionat la cerere de-a lungul anilor. Asistenții se pensionează la 65 de ani, iar în ordin scrie clar că acel contract individual de muncă va înceta de drept la 65 de ani. Noi atunci le încetăm de drept contractul, dar în momentul în care au primit decizia de pensie, contractul de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei de pensionare”, a declarat Mihalache.
Situația este un pic mai complicată. Surse din cadrul Spitalului au precizat că deciziile de încetare a contractelor de muncă au survenit după un control al Curții de Conturi care ar fi arătat că plata acestor angajați nu ar fi conformă cu reglementările legale în vigoare.
Codul Muncii nu prea le dă dreptate angajaților
Potrivit Codului Muncii, angajații care îndeplinesc cumulativ condițiile de vârstă și cele de stagiu minim de cotizare trebuie să se pensioneze. În urma unei decizii a Curții Constituționale, anul trecut Codul Muncii a fost modificat și dă posibilitatea femeilor să rămână în câmpul muncii până la vârsta de 65 de ani, dar ele trebuie să facă, în fiecare an, cu 30 de zile înainte de expirarea contractului, o cerere în acest sens. În aceste condiții nu se poate cumula pensia cu salariul. Pensia se cumulează cu salariul doar după ieșirea de drept la pensie și încheierea unui nou contract de muncă între persoana respectivă și angajator. Mai mult, asistentele se pot pensiona la 65 de ani, în baza unei legi speciale, dar persoanele care au protestat ieri la CJ și la spital au ieșit la pensie în baza Legii 263 din 2010, privind sistemul unitar de pensii publice, astfel că ele se pot angaja doar în baza unui nou contract pe perioadă determinată.
Inspecția Teritorială de Muncă (ITM) a trimis ieri o echipă de control la SJU „Mavromati”, care va verifica fiecare caz în parte, precum și neregulile reclamate de liderul de sindicat.
În luna decembrie a anului trecut, altor 22 de asistenţi medicali li s-au încheiat contractele de muncă pentru că beneficiau, în acelaşi timp, de pensie şi de salariu. În aceste condiții, pentru a nu rămâne descoperite unele secții, s-a redistribuit personalul existent și au fost scoase la concurs mai multe posturi.