Aproape o treime dintre angajaţii aparatului tehnic al Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani şi membrii conducerii politice a instituţiei primesc sporuri pentru proiectele europene. Cel puţin aşa arată răspunsul la o interpelare a liderului grupului de consilieri liberali, Radu Anton. „În proiectele cu finanţare din fonduri europene nerambursabile sunt implicaţi un număr de 42 de angajaţi”, se arată în răspunsul Direcţiei Buget-Finanţe pe care consilierii judeţeni l-au găsit la mapă. Tot potrivit aceleiaşi surse, suma maximă bugetată pentru acest spor în 2020 este de 133.794 de lei.
Potrivit legislaţiei în vigoare, angajaţii care lucrează cu fonduri europene pot primi o majorare a salariilor de bază cu până la 50%, „în funcţie de timpul efectiv lucrat lunar pentru activităţile proiectului”, cu condiţia ca acestea să fie prevăzute şi în fişa postului.
Tot pentru că CJ derulează proiecte europene, preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai CJ primesc un spor de 25%, iar, conform răspunsului la interpelarea lui Radu Anton, suma bugetată nu poate depăşi 13.000 de lei lunar.
În acest an, fondul de salarii al CJ este de 20,276 milioane de lei, din care 15,1 milioane lei reprezintă salariile de bază ale aparatului tehnic. Valoarea totală a sporurilor acordate depăşeşte 1,3 milioane de lei, la care se adaugă 200.000 de lei pentru voucherele de vacanţă şi peste jumătate de milion de lei pentru indemnizaţia de hrană. În buget mai sunt prinse peste două milioane de lei pentru alte drepturi salariale şi 1,224 milioane de lei pentru indemnizaţiile consilierilor judeţeni şi ale membrilor ATOP.
Opt proiecte derulate de CJ
În acest moment, CJ are în derulare opt proiecte cu finanţare europeană, şapte dintre ele cu valori cuprinse între câteva sute de euro şi 1,5-1,6 milioane de euro. Cel mai mare proiect european este cel al drumului strategic, care are o valoare de 75 de milioane de euro, bani care pot fi pierduţi dacă acesta nu va fi terminat până în octombrie 2023.
În acest moment, drumul este încă la stadiul de proiect, trei licitaţii eşuând pe rând.
Salarii consistente pentru angajaţi
Majoritatea salariilor de bază din CJ depăşesc 7.000 de lei, la care se adaugă sporurile de 10% şi indemnizaţia de hrană. De asemenea, personalul care are atribuţii de control va avea un spor de 10%, iar cel care lucrează cu fonduri europene de 50%. Astfel, media salariului net în CJ depăşeşte lejer o mie de euro net.
Cu toate că lefurile de la CJ sunt destul de generoase, preşedintele instituţiei, Costică Macaleţi, a recunoscut, recent, că nu ar fi spus nu unor noi majorări, doar constrângerile bugetare din acest an făcându-l să renunţe la idee. „În anii trecuţi am crescut salariile conform legii, dar anul acesta nu putem din motiv de buget. Salariile demnitarilor erau îngheţate oricum, conform declaraţiilor domnului prim-ministru (n.r. – Ludovic Orban), dar la executiv nu am putut să măresc din motive de buget”, declara Macaleţi.