În ultima perioadă tot mai mulți botoșăneni au început să se plângă de relațiile de muncă pe care le au cu conducătorii firmelor la care lucrează. O fac pe internet, pe rețelele de socializare, la telefoanelor diferitelor redacții, dar mai puțin la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), cel îndrituit de lege să facă cercetări și să le rezolve problemele.
De la începutul anului, la ITM Botoșani au fost depuse aproximativ 60 de plângeri, iar anul trecut acestea au depășit 300. „Avem un compartiment de relații cu publicul, unde omul vine își spune păsul și este îndrumat la unul dintre cei doi adjuncți ai ITM. Aici este îndrumat să scrie o petiție în care scrie toate doleanțele lui în legătură cu contractul de muncă. Aceasta este înregistrată, iar inspectorul șef îi pune rezoluție și este repartizat la unul din inspectori”, a declarat Dan Moldovanu, inspector șef adjunct al ITM Botoșani, desemnat la conducerea instituției. Potrivit acestuia, răspunsul la petiții se dă în maxim de 30 de zile, iar ITM Botoșani nu a ieșit niciodată din acest termen.
Potrivit acestuia neîncheierea sau neînregistrarea contractului de muncă se verifică imediat, înainte de a se scrie petiția în Revisal. Dacă nu este încheiat contractul de muncă sau nu este înregistrat cu o zi înainte de a începe munca efectivă, angajatorul este amendat cu 20.000 de lei pentru fiecare persoană în cauză, dar nu mai mult de 200.000 de lei. În cazul acestor amenzi nu există posibilitatea plății a jumătate din minimum amenzii, ci a jumătate din amenda efectiv dată de inspectorul ITM.
În cadrul acţiunilor de control din 2019 au fost verificați 1.075 de agenți economici, iar 37 dintre aceştia au sancţionaţi pentru muncă nedeclarată cu amenzi în valoare totală de 1.000.000 lei, pentru că la ei au fost depistate 63 de persoane fără contracte. Dintre acestea 56 de persoane erau fără forme legale de angajare și șapte nu aveau contractele individuale de muncă transmise în ReviSal. Cea mai mare amendă, 200.000 de lei, a primit-o o firmă de protecție și pază la care au fost descoperiți 16 angajați fără forme legale.
„Când nu găsim documente din care să rezulte cele susținute de petiționari, în special legate de neplata salariilor sau a orelor suplimentare, noi îi îndrumăm spre instanțe și să-și caute dreptatea. Noi căutăm dovezi, dar dacă nu găsim atunci nu avem cum să-i ajutăm. Îi îndreptăm spre instanțe unde proba celor susținute de ei se poate face și cu martori, iar litigiile de muncă nu-i costă nimic. Ei pun o simplă hârtie în care își spun păsurile, iar angajatorul trebuie să depună dovezi că ceea ce spune angajatul nu este real. Așa este prevăzut în Codul Muncii”, a conchis Dan Moldovanu.
Amenzi usturătoare sunt și pentru angajatorii care nu plătesc salariile sau drepturile salariale pentru concediile de odihnă efectuate sau neefectuate, cât și pentru cei care încalcă legislația în domeniul securității muncii. Anul trecut, pentru astfel de abateri grave descoperite de inspectorii ITM s-au aplicat zeci de amenzi în valoare de 317.500 de lei și s-au dat zeci de avertismente însoțite de termene de conformare.