Vijeliile prognozate de meteorologi pentru noaptea și ziua care vin i-au băgat pe membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) în şedinţă extraordinară.
Cu această ocazie s-au dispus măsuri de alertare a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă în vederea adoptării măsurilor de primă urgenţă la nivelul unităţilor administrativ- teritoriale, s-au luat măsuri de avertizare a populaţiei și de pregătire a echipamentelor tehnice specifice intervenţiei în cazul producerii unor situații de urgență, ca urmare a fenomenelor meteo prognozate. „Se recomandă cetățenilor ca, în perioada în care se manifestă fenomenele meteo prognozate, să nu treacă prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt, panouri publicitare sau copacilor”, se arată într-un comunicat al prefecturii.
De asemenea, botoșănenii sunt afătuiți să nu parcheze autovehiculele în astfel de zone și să-și închidă bine ușile, geamurile sau orificiile pentru ventilație de la locuințe sau anexe gospodărești.
Oficialii se așteaptă și la ruperea unor cabluri de înaltă tensiune, motiv pentru care le recomandă botoșănenilor „să nu atingă firele căzute la pământ, să asigure elementele de construcție și să nu se adăpostească lângă construcții improvizate: corturi, schele sau clădiri cu fațade ce prezintă semne de degradare”.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizările meteo şi a instituit Cod roşu de furtuni la altitudini de peste 1.500 de metri în Carpaţii Meridionali şi de Curbură pe parcursul zilei de luni, Cod portocaliu de rafale în Moldova, Transilvania, Maramureş, nordul Crişanei şi al Dobrogei începând de duminică după-amiaza şi Cod galben de vânt în restul ţării. Astfel, începând din această seară, de la ora 22:00, și până mâine seară, la ora 18:00, județul Botoșani, alături de cea mai mare parte a țării se va afla sub avertizarea meteo de vijelii, vântul urmând a atinge viteze 80-95 km/h şi pe arii restrânse 90-100 km/h.
În zona montană vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 110 – 130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpaţii Orientali, apoi şi în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1.600 de metri.