Şase români care au fost pe vasul de croazieră Diamond Princess, blocat de la începutul lunii în portul japonez Yokohama, din cauza epidemiei de coronavirus, au ajuns sâmbătă dimineață în țară, fiind repatriați la cerere. Cetățenii români au fost aduși cu un avion militar, în condiții speciale. În următoarele două săptămâni, ei vor fi izolați, ținuți în carantină într-un loc pe care autoritățile nu l-au dezvăluit.
La bordul vasului de croazieră Diamond Princess au fost depistați peste 600 de pasageri infectați cu noul coronavirus apărut în China. Doi dintre ei au murit.
Românii au fost testați medical la plecarea din Tokyo, pe aeroport, iar rezultatele la coronavirus sunt negative. Ei au ajuns mai întâi la Berlin, în cursul nopții, de unde au fost preluați de o aeronavă C-27J Spartan trimisă de Ministerul Apărării. Aeronava a aterizat la Baza aeriană 90 din București, sâmbătă, în jurul orei 7:15.
„Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală și având instalată o cameră specială de izolare, a fost operată de un echipaj condus de locotenent-comandorul Romeo Gârz și a avut la bord o echipă medicală aparținând SMURD București. Transportul a fost realizat cu respectarea întocmai a măsurilor pentru protecția personalului și a tehnicii, obligatorii în astfel de situații”, transmite Ministerul Apărării Naționale.
„Toți cei șase cetățeni români care și-au exprimat dorința de a reveni în țară au fost îmbarcați la bordul aeronavei puse la dispoziție, în cadrul mecanismului european de protecție civilă, de către guvernul italian. Anterior îmbarcării aceștia au fost testați de către echipa medicală mobilă, rezultatele testărilor fiind negative pentru infecția cu COVID-19 (Coronavirus)”, au transmis reprezentanții MAE.
Pe de altă parte, cei doi cetățeni români de la bordul Diamond Princess care sunt infectați cu coronavirus au rămas în continuare spitalizați în Japonia, iar starea acestora de sănătate este bună, potrivit MAE. „Ambasada României la Tokyo este în legătură cu cei doi cetățeni români spitalizați, cât și cu ceilalți nouă cetățeni români, membri ai echipajului, care au decis să rămână pe vasul de croazieră”, a mai anunțat MAE.
În total, la bordul pachebotului s-au aflat 17 cetățeni români: doi pasageri și 15 membri ai echipajului.
Cei șase românii repatriați sâmbătă vor rămâne 14 zile în carantină. „Fiecare va avea încăperea lui, cu grupul sanitar propriu cu tot. În momentul în care apare vreo problemă gen febră, simptomatologie care să atragă atenția că poate devine pozitiv pentru coronavirus, atunci se repeta analizele și este trimis la spital dacă acest lucru se confirmă. Dacă în 14 zile nu apare nimic, înainte de plecare sunt testați și pleacă acasă dacă la 14 zile nu se pozitivizează analizele”, a explicat la Digi24 secretarul de stat pentru situații de urgență, Raed Arafat.