spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăLegist reclamat la Colegiul Medicilor de Inspectoratul de Poliţie

Legist reclamat la Colegiul Medicilor de Inspectoratul de Poliţie

Caz neobişnuit înregistrat în judeţ, unde un medic legist din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală (SJML) Botoşani a fost reclamat la Colegiul Medicilor chiar de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ). Situaţia fără precedent a plecat de la faptul că medicul reclamat nu ar fi răspuns la solicitările poliţiştilor în cazul unor cercetări privind o serie de fapte penale. Medicul în cauză, Silviu Mihai V., a contestat întreaga procedură şi neagă faptul că ar fi fost vorba de un refuz. Ba mai mult, susţine el, a răspuns de fiecare dată solicitărilor poliţiştilor, conform contractului de muncă şi programului stabilit de conducerea Spitalului Judeţean.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cazul a ajuns şi în atenţia Institutului de Medicină Legală Iaşi, Comisiei deontologice de pe lângă Consiliul Superior de medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti şi Colegiului Medicilor, organisme competente să analizeze aspectele sesizate.

Anchetă declanşată de Colegiu Medicilor

Scandalul a izbucnit în februarie 2018, când conducerea de atunci a IPJ Botoşani a făcut o plângere la SJML Botoşani prin care se arăta că medicul Silviu Mihai V. nu ar fi dat curs unor solicitări din partea poliţiştilor privind examinarea medico-legală a unor persoane, victime ale unor infracţiuni, existând riscul pierderii unor probe. Plângerea a fost trimisă ulterior la Spitalul Judeţean „Mavromati”, care a sesizat Colegiul Medicilor. Informaţia a fost confirmată de reprezentanţii IPJ Botoşani, care au recunoscut că au făcut o sesizare oficială din cauza unor probleme apărute în activitate.

„În anul 2018, reprezentanţii IPJ Botoşani au înaintat Serviciului Judeţean de Medicină Legală o informare cu privire la comportamentul şi modul de lucru al unui medic din cadrul structurii respective, în vederea analizării situaţiei şi dispunerii măsurilor legale”, a precizat pentru „Monitorul” Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani.

Plângerea a ajuns aşadar la Colegiul Medicilor, care a dispus declanşarea anchetei disciplinare, doar că procedura a fost contestată în instanţă aşa că nu s-a ajuns nici acum la o concluzie care să arate dacă medicul a greşit sau nu.

„Nu pot fi acuzat de rea voinţă”

Plângerea IPJ se bazează pe trei rapoarte întocmite pe 13 februarie 2018 şi 15 februarie 2018 de trei poliţişti – agent şef adjunct S.G., agent principal A.G. şi subinspectorul O.I., – care fac trimitere la o serie de întâmplări petrecute în intervalul 24 aprilie 2017 şi 12 februarie 2018, când medicul nu ar fi dorit să se prezinte la cabinet sau să se deplaseze în teren pentru a examina victimele unor infracţiuni. Deocamdată, cele trei situaţii nu au fost dezvăluite, dar medicul Silviu Mihai V. spune că toate cele trei solicitări din partea poliţiştilor au venit după ora 20, când activitatea este reglementată în mod strict. În fapt, medicii legişti au activitate la cabinet în timpul zilei, după care de la ora 14 până la ora 20 există un program de gardă, iar după această oră există o aşa-zisă convenţie ca în intervalul orar 20 – 8 dimineaţă, cel care este de gardă să asigure şi un fel de „permanenţă”, adică intervenţiile de urgenţă cum ar fi examinările sau expertizele în cazul unor infracţiuni deosebit de grave. Ori, susţine Silviu Mihai V., solicitările poliţiştilor nu au vizat infracţiuni de acest gen, ci agresiuni simple.

„Una dintre solicitări a vizat altercaţia din trafic din februarie 2018, de pe Calea Naţională, când un tânăr l-a lovit pe un alt şofer cu o bâtă. Era vorba de o simplă agresiune. În plus, faptele s-au petrecut într-o duminică, la prânz, iar solicitarea de examinare a fost făcută abia în jurul orei 21, după încetarea programului de gardă. Am explicat că, nefiind o infracţiune deosebit de gravă, examinarea se poate face şi a doua zi întrucât urmele nu dispar”, a arătat medicul Silviu Mihai V. Practic, în opinia acestuia, ceea ce ar trebui să diferenţieze urgenţele de cazurile obişnuite ar fi încadrările juridice ale faptelor. Astfel, poliţiştii ar trebui să solicite examinările după ora 20 doar în baza unor ordonanţe emise de anchetatori, în legătură cu fapte în care împăcarea părţilor nu înlătură răspunderea penală. Asta pentru că, explică medicul, în alte situaţii actele emise după ora 20 ar putea fi contestate de adversarii victimei invocându-se nulitatea relativă a acestora întrucât au fost întocmite în afara programului de lucru.

„Nu pot fi acuzat de rea voinţă, pentru că dacă vă uitaţi în condica de evenimente veţi vedea că au fost nenumărate situaţii în care m-am deplasat la evenimente şi în timpul nopţii. Eu nu am făcut altceva decât să cer respectarea unor principii pentru că, ceea ce nu înţeleg poliţiştii, este că medicul legisist merge şi a doua zi la serviciu. Asta pentru că, până nu de mult, noi am fost doar trei medici şi au existat nenumărate zile în care dimineaţa eram la cabinet, după-amiaza eram de gardă, noaptea mergeam la evenimente, iar a doua zi dimineaţă eram din nou la cabinet”, a adăugat Silviu Mihai V.

„Este regretabil că s-a ajuns aici”

Aflaţi cumva la mijloc, reprezentanţii Spitalului Judeţean au recunoscut că, începând cu 2005, la nivelul Serviciului de Medicină Legală s-a organizat doar o jumătate de linie de gardă, care presupune activitate până la ora 20, intervalul orar 20 – 8 urmând să fie asigurat în regim de permanenţă, prin solicitarea medicilor de la domiciliu, activitate care însă nu este remunerată separat.

„Chemarea medicilor de la domiciliu se referă cel mai adesea la organizarea de către medicul de gardă a transportului decedaţilor din teren la morga spitalului, transport realizat de asistentul de serviciu şi/sau conducătorul auto, conform planificării şi în baza indicaţiilor primite telefonic de la medic. În situaţii deosebite (omor, viol, tâlhărie, etc.), medicul de gardă este solicitat să se deplaseze în teren, la locul producerii faptei sau la sediul SJML Botoşani sau al Spitalului Judeţean, în vederea desfăşurării activităţii profesionale solicitate de organele de urmărire penală”, se menţionează într-un răspuns oficial comunicat de Spitalul Judeţean, aceste obligaţii fiind menţionate şi în contractele de muncă.

Care va fi verdictul este greu de spus. Cert este că situaţia nu a afectat relaţia dintre SJML şi IPJ Botoşani, cele două instituţii continuând colaborarea. „Este regretabil că s-a ajuns aici, însă nu putem decât să aşteptăm concluziile celor abilitaţi să soluţioneze aspectele sesizate”, a spus medicul Carmen Marcu, şeful SJML Botoşani.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...