În urmă cu doar câteva zile, Mirela Călugăreanu, președintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), anunța că de luna viitoare se va vedea un progres privind poprirea electronică. Pentru implementarea acestui sistem de poprire electronică şi de ridicare a popririlor tot electronic ANAF a avut discuţii cu instituţiile de credit şi Asociaţia Română a Băncilor.
Doar că, membrii comisiei de buget și finanțe din Senat, la inițiativa fostului ministrul al Finanțelor și senator PSD Eugen Teodorovici, au eliminat, dintre modificările propuse de Guvernul Orban la Codul de Procedură Fiscală prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 5/2020, prevederea că ANAF va avea obligația expresă de a ridica imediat, adică în cel mult o oră, popririle pe conturi bancare ale debitorilor. „Guvernul Orban, la propunerea ministrului Florin Cîţu, a dat o ordonanţă ce prevede că poprirea să se ridice instant în momentul când intră banii în cont în Trezorerie. Ce a făcut însă PSD la comanda lui Orlando Teodorovici? A respins-o în Comisia Juridică”, a scris pe pagina sa de Facebook, Doru Oprea, un antreprenor în turism.
Teodorovici susține că astfel de prevederi pot fi incluse în proiecte promovate de el personal și aflate în stare avansată de dezbatere, la Camera Deputaților.
Și OUG 5/2020 va ajunge la vot în plenul Senatului și apoi în Camera Deputaților, care este for decizional.
În prezent, Ordonanța își face efecte, dar dacă va fi respinsă de Parlament, atunci se va reveni la vechea procedură. „Ai poprire? Ce faci?
Virezi banii din bancă, te duci la ANAF şi aştepţi ca un OM viu să verifice dacă au intrat banii în Trezoreria Statului. Stai apoi după OMUL viu şi aştepţi să îţi facă o hârtie de ridicare de poprire şi speri să ai noroc să fie la muncă şeful să ţi-o semneze. Fericit cu hârtia în mână, dai repede fuga la banca TA cu respectiva hârtie ca să îţi ridice poprirea. Nu se ridică însă instant poprirea, e nevoie că alt OM viu să ia hârtia, să o miroasă, să o plimbe puţin şi când are timp să se ocupe de ea. Dacă nu ştiai, Banca TA nu vrea să îţi ridice poprirea fără hârtia de la ANAF, cu toate că ei au fost cei care cu mânuţa lor au virat respectivii bani în Trezorerie. Ce să zic? Asta e ţara, aşa funcţionează de 30 de ani şi aşa va fi mereu”, mai scrie Doru Oprea.