Ședința în care a fost aprobat bugetul Consiliului Județean (CJ) a fost un bun prilej pentru consilieri, mulți dintre ei din rândul celor necuvântători în celelalte ședințe, să puncteze electoral anumite aspecte critice pentru județ.
Liderul grupului liberal al consilierilor județeni, Radu Anton, a fost cel care a ridicat problema dezechilibrului bugetar, punctând faptul că veniturile bugetare sunt mult mai mici decât cheltuielile angajate prin bugetul propus spre vot. Interpelarea lui a fost de fapt una de formă, pentru că ea fusese anterior golită de substanță, pentru că președintele CJ, Costică Macaleți, anunțase că diferența dintre veniturile și cheltuielile prognozate în proiectul de buget va fi acoperită prin folosirea a 66 de milioane de lei din excedentul bugetar înregistrat anul trecut.
Consilierul liberal Radu Anton a precizat faptul că s-a suplimentat suma la partea de dezvoltare cu 66 milioane lei și că cheltuielile la secțiunea de dezvoltare sunt anul acesta la același nivel cu cele de funcționare, lucru, care spune el, nu s-a întâmplat și anul trecut. „Problema este de unde asigurăm acești bani suplimentari, acest deficit. Este clar că se pleacă pe ideea că acele obiective prinse în lista de investiții nu au șanse de finalizare”, a spus Anton.
În replică, consilierul PSD Florentin Pietraru a declarat că bugetul este unul bine echilibrat și că ar trebui votat. „Din punctul meu de vedere, bugetul este un buget bine propus și echilibrat. Și când spun treaba asta mă gândesc la faptul că la capitolul de funcționare este 53,4%, iar la dezvoltare este 47%. Există o diferență de vreo 67 de milioane, dar este acoperită din excedente”, a afirmat Pietraru, care i-a atacat pe liberali afirmând că guvernul liberal este cel care a dat mai puțini bani județului. „Mă așteptam ca colegii să se refere însă la subvențiile de la bugetul de stat. În loc de 808 miliarde, dacă primeam o mie de miliarde era mult mai bine. Adică actuala guvernare trebuia să acorde un sprijin pentru județele care sunt într-o situație mai complicată. Nu era rău de loc… Altul era aspectul județului”, a afirmat Pietraru.
Radu Anton susține că în intervenția sa, Florentin Pietraru a avut doar o abordare electorală. „Intervenția domnului Pietraru aici de a susține fără argumente această structură de buget este o abordare strict electorală. Banii mai mulți la partea de dezvoltare sunt pentru că aceștia au fost alocați prin Ministerul Finanțelor și Direcția Finanțelor Publice Botoșani”, a replicat Anton.
Disputa a continuat, social-democratul Gheorghe Vâzdoagă subliniind că „bugetul este poate cea mai complexă lucrare la nivelul CJ ca de altfel și la nivelul fiecărei primării în parte”. „De aceea, a găsi nod în papură este extrem de ușor… Haideți să spunem domnule nu votăm bugetul sau ne abținem și să nu încercăm să găsim niște motivații care uneori sunt puerile. Chiar dacă lupta pentru prezența pe o listă este acerbă, haideți totuși să facem administrație”, a spus Vâzdoagă.
Potrivit proiectului votat, bugetul pe 2020 al CJ va fi de 418,9 milioane lei, aproape jumătate din bani fiind pentru funcționare.
La vot, consilierii liberali s-au abținut, însă bugetul a trecut și asta pentru social-democrații dețin majoritatea în plen.