Peste 500 de botoșăneni s-au prezentat la spital după ce au fost mușcați de diferite animale. Mai exact, pe parcursul anului 2019 au ajuns la spital 560 de persoane mușcate de animale, cele mai multe victime fiind făcute de câini, peste 80%. „După câini, urmează, într-o ordine descrescătoare, pisicile, vulpi, șoareci, șobolani, jderi dar şi animale domestice. În cazuri izolate au fost mușcături produse de vacă, cal. Față de 2018 este o ușoară creștere cu aproximativ 25 de cazuri”, a precizat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt Spitalul Județean Mavromati. Potrivit statisticilor, două treimi din cei muşcaţi provin din mediul rural, în timp ce copiii reprezintă aproape 200 dintre cazuri.
Potrivit specialitilor, este important ca atunci când o persoană este mușcată de un animal să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe, iar cei de acolo vor decide care este conduita terapeutică. „Profilaxia antirabică se face pentru pacienți care au suferit plăgi mușcate de animale domestice nevaccinate antirabic sau animale sălbatice. Este importantă prezentarea pacientului în primele ore de la producerea mușcăturii. Prezentarea se face la UPU unde se face toaleta plăgii, consult chirurgical dacă este plagă mai profundă, după care pacientul ajunge la Secția de Boli Infecțioase pentru consult”, a spus medicul primar Valentina Morcov, șef al Secției de Boli Infecțioase Adulți.
Pacientul primește o schemă de vaccinare, care constă din 4 sau cinci inoculări cu vaccinul rabic, pe care le primeşte în mod gratuit de la spital, fiind nevoie doar să respecte datele de prezentare pentru vaccinare, ca dozele să fie eficiente.