Fundaţia Pro Patrimonio şi UiPath Foundation au lansat programul „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii”, care va fi derulat în Casa George Enescu din Mihăileni, judeţul Botoşani
Scopul acestui proiect educaţional este dezvoltarea potenţialului copiilor din aceste comunităţi rurale şi utilizarea casei George Enescu în scop educaţional. Iniţiativa este parte a programului Academia de Muzică şi Studiul Sunetului George Enescu, iniţiat de Pro Patrimonio şi care a făcut posibilă integrarea Casei George Enescu în circuitul cultural şi educaţional.
Proiectul de educaţie muzicală „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii” va fi derulat în acest an şi se adresează copiilor din şcolile gimnaziale din zonă, oferindu-le şansa la educaţie de calitate şi un mediu cultural inedit.
Folosirea unei case istorice de patrimoniu ca instrument pentru educaţia copiilor şi închegarea unei comunităţi în jurul acesteia face parte din strategia prin care Fundaţia Pro Patrimonio a reuşit să salveze şi alte monumente. Casa George Enescu este singura casă memorială din România, care onorează memoria compozitorului prin educaţie şi cultură muzicală activă, valorificându-i în mod creativ moştenirea.
„În curând, Casa George Enescu din Mihăileni, va intra într-un regim activ de care se vor bucura copii şi tineri interesaţi de muzică şi de cultura locului. Este o provocare plină de riscuri, deoarece localităţile rurale se depopulează şi coeziunea socială este slabă. De aceea, şansa este de a oferi locuitorilor activităţi alternative atrăgătoare şi de a-i pune în legătură cu iubitori ai muzicii din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Memoria lui George Enescu, frumuseţea peisajului şi a monumentelor de arhitectură, complexitatea activităţilor, toate la un loc au şansa să genereze un nucleu cultural plin de sens. Iată scenariul unei noi întâmplări”, a declarat Şerban Sturdza, preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio.
Raluca Negulescu-Balaci, director executiv al UiPath Foundation, a arătat că s-a alăturat Fundaţiei Pro Patrimonio în această iniţiativă unică, cu credinţa că potenţialul copiilor din mediul rural poate fi pus în valoare prin crearea de oportunităţi educaţionale în mijlocul comunităţilor de care aparţin. „Ne extindem în 2020 intervenţia în judeţul Botoşani, cu o abordare centrată pe facilitarea accesului la educaţie pentru copiii vulnerabili din comunităţile din jurul Casei George Enescu de la Mihăileni. Pachetul de sprijin educaţional, pe care deja îl oferim în Bucureşti, Cluj, Galaţi şi Vaslui, ia în calcul nevoile complexe cu care se confruntă copiii din familii vulnerabile în călătoria lor către un viitor mai bun”, a mai spus Raluca Negulescu-Balaci.
Pe lângă activităţile de educaţie muzicală derulate în mod constant în cadrul Academiei, anual, pe perioada verii, timp de o săptămână, vor fi organizate la Mihăileni ateliere de educaţie non-formală de către Pro Patrimonio, iar UiPath Foundation va include în Future Acceleration Program, proiectul de sprijin integrat pentru acces la educaţie, 20 de copii din familii vulnerabile care provin din comunităţile din jurul Casei George Enescu.
Proiectul privind salvarea şi reabilitarea Casei George Enescu din Mihăileni, a fost demarat în 2013 din iniţiativa pianistei Raluca Ştirbăţ, preşedinta Societăţii Internaţionale „George Enescu” din Viena. Fundaţia Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecţilor din România – filialele Bucureşti şi Nord-Est şi Fundaţia Remember Enescu, al cărei preşedinte este violonistul Alexandru Tomescu, s-au solidarizat pentru a salva un reper de importanţă majoră pentru identitatea naţională şi patrimonial cultural european. În octombrie 2014, prin strădania Ralucăi Ştirbăţ, casa părintească a mamei compozitorului George Enescu, Maria Cosmovici, a fost clasată monument istoric.
Casa George Enescu din Mihăileni a fost donată, în proporţie de o treime în 2014 către Fundaţia Pro Patrimonio, de dr. Mihai Botez, moştenitorul compozitorului, restul casei fiind cumpărat de către fundaţie în 2019.