Numărul bobocilor de clasa a IX-a scade de la an la an. Astfel, dacă în acest an şcolar sunt 160 de clase de învăţământ liceal şi profesional, pentru anul şcolar viitor sunt propuse 158 de clase. „Acum avem la liceu 108 clase şi am propus 104 pentru anul şcolar viitor. La învăţământul profesional avem 52 de clase şi am propus 54 de clase”, a declarat Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.
Potrivit oficialului, nu se poate spune cu exactitate câţi dintre copiii din clasa a VIII-a din acest an se vor regăsi în toamnă în clase de liceu sau învăţământ profesional.
„În toamna anului trecut am realizat în totalitate planul la învăţământul liceal, iar la învăţământul profesional ne-am propus 55 de clase şi am făcut 52. Am avut 120 absolvenţi de gimnaziu care nu se mai regăseau în învăţământul liceal sau profesional. Am făcut demersuri pentru a-i readuce la şcoală, însă am avut sorţi de izbândă cu 30 dintre ei. Ceilalţi erau deja plecaţi cu părinţii în străinătate”, a explicat oficialul.
Planul de şcolarizare pentru anul şcolar viitor arată declinul demografic din sistemul educaţional. Astfel, dacă în acest an şcolar sunt în sistem 2.406 grupe şi clase, totalizând 46.204 preşcolari şi elevi, pentru anul şcolar viitor vor fi 2.330 grupe şi clase, cu un număr de 45.588 preşcolari şi elevi. Practic, în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, numărul claselor va fi mai mic cu 76, însumând 616 copii. „Pe total judeţ, pierdem 1.400 – 1.500 de copii de la o generaţie la alta. Măsura comasării sau reducerii numărului de clase este contestată, însă, de la an la an avem un număr redus de clase pentru că nu mai sunt copii”, a mai afirmat Gabriel Hârtie.