Ministrul demis al Muncii, Violeta Alexandru, și-a început mandatul, acum trei luni, atacând dur faptul că timpul de rezolvare al dosarelor este unul prea lung și că este un stoc prea mare de dosare nerezolvate și cu întârzieri foarte mari. Acum, după ce a fost demisă, odată cu aprobarea moțiunii de cenzură împotriva Cabinetului Orban, ea a realizat că mare problemă o reprezintă pensiile internaţionale pentru români.
„Am chemat la Bucureşti toţi ataşaţii de muncă din ambasadele şi consulatele noastre. După toate datele pe care le-am cerut în ultimele săptămâni şi după aceste discuţii avute, mă îndrept spre câteva acţiuni imediate. Mă voi implica personal să se reducă durata de peste un an (sunt multe peste un an) în stabilirea pensiilor internaţionale pentru românii noştri. Sunt cetăţeni români care, aflaţi la vârsta pensionării, după ce au lucrat şi în România şi afară, aşteaptă mult prea mult până să primească decizia de pensionare. Pe lângă discuţiile din ţară, voi merge personal să discut cu omologii mei din ţările în care sunt comunităţi mari de români, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.
Aceasta a precizat că la toate sediile instituţiilor din coordonarea Ministerului vor fi afişate informaţii despre importanţa asigurării condiţiilor legale de muncă, fiindcă sunt români care merg să lucreze în străinătate fără a se informa corespunzător în ceea ce priveşte riscurile implicate de munca fără forme legale. „Sunt români care, pentru un câştig mai bun, merg să lucreze în străinătate fără să se informeze corespunzător asupra condiţiilor respectiv asupra riscurilor implicate de munca fără forme legale… Vine şi vremea când românii care astăzi tind să treacă peste informaţiile privind importanţa prestării unei activităţi cu forme legale, se vor pensiona. Şi au nevoie de toate contribuţiile plătite. La nevoie, voi implica şi Inspecţia Muncii din România în acţiuni comune. Problemele legate de pensiile internaţionale au fost ignorate”, a conchis ministrul demis.