Au trecut zece ani de la primul anunţ făcut de edilii botoşăneni care viza vânzarea locuinţelor ANL. În toţi aceşti ani niciun chiriaş nu a devenit însă proprietar pe locuinţa primită de la municipalitatea botoşăneană. Florinel Gornea, directorul societăţii Locativa, a explicat că nu au fost vândute apartamente deoarece, de-a lungul anilor, a tot fost schimbată legislaţia. Mai mult, au necesitat timp intabulările, respectiv realizarea cărţilor tehnice, operaţiuni care au depins de fondurile alocate de la bugetul local.
Oficialul a dat ieri asigurări că primele locuinţe vor fi vândute până la finele acestei luni deoarece au fost finalizate toate procedurile pentru apartamentele de pe o scară din Aleea Călugăreni. În acelaşi timp, sunt în derulare operaţiunile de întocmire a documentaţiilor aferente şi pentru unele blocuri din cartierul ANL Bucovina.
Până la această dată societatea Locativa a primit peste 50 de cereri de la chiriaşi, însă nu se ştie dacă toţi semnatarii cererilor mai doresc să devină proprietari.
Printr-un ordin emis de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, din iulie 2019, s-a stabilit o valoare de înlocuire de 1.916,42 de lei pe metru pătrat (baza de calcul a valorii de vânzare a locuinţelor ANL, care se stabileşte anual – n.r.). Astfel, în baza noilor calcule realizate de conducerea Locativa, preţul unui apartament cu două camere ajunge la aproximativ 20.000 – 21.000 de euro în funcţie de suprafaţa acestuia, un apartament cu trei camere se va vinde cu aproximativ 25.000 de euro, în cel cu patru camere cu aproximativ 33.000 de euro.
Potrivit reglementărilor legale în vigoare, locuinţele pentru tineri pot fi cumpărate după o perioadă de închiriere de minim un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale (cu un avans de minim 15% din valoarea de vânzare – n.r.), dobânda fiind constituită din dobânda de referință a BNR, la care se adaugă două puncte procentuale și se aplică la valoarea rămasă de achitat a locuinței. Chiriaşii mai pot cumpăra locuinţele prin credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.
Cumpărătorul devine proprietar al locuinţei după ce achită integral suma reprezentând valoarea de vânzare. Până la acea dată locuința rămâne în administrarea autorităților publice locale. Fondurile obţinute din vânzarea apartamentelor ANL sunt virate la bugetul de stat, pentru construirea de noi locuinţe.