spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTCele 4 reguli de bază pentru o dietă financiară sănătoasă

Cele 4 reguli de bază pentru o dietă financiară sănătoasă

 

Putem învăța cum să ne ocupăm de aspectele financiare ale vieții noastre astfel încât să ducem o viață satisfăcătoare? Conform autorilor popularei cărți The Financial Diet („Dieta financiară”), Chelsea Fagan și Lauren Ver Hage, banii sunt ca mâncarea. Atunci când consumăm prost sau prea mult, rezultatul este că ne scade semnificativ calitatea vieții. La fel cum poți să ții o dietă pentru a slăbi, la fel poți să stabilești pentru tine o dietă financiară pentru a avea mai multă siguranță financiară. Dar, ca și la dietele alimentare, este bine să ținem cont de câteva reguli de bază pentru a putea să ne ținem de ele pe termen lung.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cartea este plină de sfaturi pe care oricine le poate aplica în viața de zi cu zi, însă la baza tuturor sfaturilor sunt cele patru lucruri pe care nu ar trebui niciodată să le faci sau, măcar, cât mai rar și ca o excepție unică în viață. Află mai jos dacă și tu faci aceste greșeli și dacă răspunsul este „da”, gândește-te cum ai putea să le eviți de acum încolo.

Evită orice credit pe care nu-l poți plăti într-o lună!

Cardurile de credit au beneficii clare în societățile capitaliste. Băncile stabilesc dacă ești bun platnic cu ajutorul lor și poți primi beneficii precum cumpărături în rate fără dobândă sau puncte bonus. Însă există și un foarte mare dezavantaj: ne îndeamnă să cheltuim mai mult decât ne permitem și este foarte ușor să amânăm plata datoriei, în ideea că vom plăti luna viitoare. Conform autorilor cărții „Dieta financiară”, atunci când facem un credit pe care nu-l putem plăti într-o lună practic ne sabotăm sănătatea financiară, deoarece așa încep să se adune datoriile.

O soluție pentru a evita acest tip de cheltuieli ademenitoare este să apelăm la un credit de nevoi personale cu perioadă scurtă de returnare folosind Finbino, un comparator internațional de credite suficient de complex încât să studiem în detaliu numeroase oferte de la diverse instituții. Avantajul este că nu vei fi tentat să întârzii plata, dobânzile și taxele fiind la vedere și foarte clare. Un alt avantaj este că la primul credit putem beneficia de dobândă 0.

Stilul tău de viață trebuie să reflecte posibilitățile tale materiale!

S-ar putea ca acest al doilea sfat să sune surprinzător, însă adevărul este că dacă trăiești ca și când ai fi cel puțin director general la o mare corporație multinațională, deși tu nu ești nici măcar angajat cu normă întreagă… ai toate șansele să regreți această decizie în mai puțin de o săptămână. Mai exact, când nu vei avea de unde să plătești întreținerea. Când Chelsea, una dintre autoare, a devenit CEO-ul propriei companii, gândirea ei s-a schimbat radical. Brusc, să cheltuiască 150 de dolari pe un tratament cosmetic facial i se părea o idee excelentă. „În final, un CEO trebuie să arate bine, nu?”

Există această tendință să ne convingem că avem neapărată nevoie de anumite lucruri pentru a ne bucura de un anumit lifestyle. Fie că vorbim despre o cafea la cea mai fițoasă cafenea din centru, fie că ne referim la acel taxi pe care l-am luat deși ne-ar fi prins foarte bine și o plimbare… Realitatea este că nu avem nevoie de o mulțime de lucruri. În consecință, și stilul nostru de viață ar trebui să fie conform bugetului disponibil, nu conform unui stil de viață la care visăm.

Nicio săptămână fără să ne verificăm de două ori contul și buzunarele!

Dacă întrebi o persoană câți bani are acum în cont, sunt șanse mari să primești un răspuns evaziv de tipul „Nici nu vreau să mă gândesc”. Iar această atitudine seamănă cu cea a persoanelor care sunt la dietă, dar aleg zilnic să mănânce câte o felie de tort fără să verifice sau să se gândească la numărul de calorii din ea.

Numeroase persoane cu o situație financiară proastă refuză să se gândească la câți bani mai au în cont sau în buzunare, însă este imposibil să fii la dietă financiară fără să confrunți realitatea veniturilor și cheltuielilor, oricât de chinuitor ți s-ar părea. Este doar o problemă de obișnuință – prima oară e mai greu, însă în timp devine tot mai simplu, pe măsură ce situația se îmbunătățește.

Economiile nu cad din cer și dacă crezi chiar și o secundă asta, deja ai pierdut!

Nu în ultimul rând, „Dieta financiară” presupune să renunți la așa-numita „gândire magică”. Obișnuiește-te cu ideea că dacă mănânci dulciuri și bei băuturi carbogazoase zilnic, este aproape imposibil să slăbești sau să rămâi sănătos pentru mult timp, indiferent despre câți unchi sau bunici miraculoși ai auzi de la binevoitori. „Mătușa mea a mâncat toată viața dulciuri și a trăit 110 ani” este, în cel mai bun caz, o extraordinară excepție.

Același lucru se aplică și când vine vorba despre economii. Mai ales când suntem tineri, este foarte simplu să ne gândim la propria persoană și la noi în viitor ca la două persoane total diferite. Tendința este să pasăm responsabilitatea economiilor de bani acelui viitor „eu”. Doar pentru că nu ai datorii nu înseamnă că ai rezolvat problema vieții la pensie. Pensia poate că nu va veni, să te bazezi doar pe ea este extrem de periculos. E suficient să privești la soarta pensionarilor din jur, mulți dintre ei semi-muritori de foame.

De fapt, exiști doar tu, care e și cel de acum și cel din viitor. Iar cel din viitor se bazează pe tine să economisești. Așa că oricât de mici, economiile sunt binevenite la orice vârstă. De fapt, cu cât începi mai devreme, cu atât îți va fi mai bine la bătrânețe.

Un plan simplu și ușor de reținut: 50/30/20

În concluzie, dacă vei respecta cele 4 reguli de aur de mai sus, ai toate șansele să duci o viață mai împlinită și mai puțin stresantă, cel puțin dacă e să ne luăm după autorii cărții „Dieta financiară”. Analiza bugetului lunar cheltuit este un instrument de bază în îmbunătățirea obiceiurilor noastre de consum, iar o metodă simplă să verificăm dacă suntem pe calea cea bună este să adoptăm în viața noastră zilnică planul financiar de cheltuieli denumit 50/30/20.

Pe scurt, e bine să cheltuiești până în jumătate din venituri pe costuri fixe precum chiria, utilitățile, asigurările obligatorii etc.; 30% și nu mai mult poate fi alocat pentru costuri variabile legate de stilul nostru de viață – de la cumpărături alimentare, la călătorii și ieșiri cu prietenii; iar 20% din tot ce câștigi lunar este preferabil să se transforme în economii de lungă durată. Evident, nu este obligatoriu să urmezi orbește acest plan, el te ajută doar să-ți dai seama atunci când faci ceva greșit, cum ar fi să economisești doar 10%, în timp ce dai 50% pe ieșirile la restaurant.

Odată ce reușești să te ții de aceste sfaturi, ai șanse mari să începi să trăiești o viață de siguranță financiară. Chiar dacă nu putem controla mersul general al economiei sau evenimentele neprevăzute din viață, este în beneficiul nostru să ținem ferm frâiele lucrurilor pe care le putem controla și care sunt în puterea noastră.

Foto: Austin Distel / Unsplash

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...