Cei doi vânători suceveni implicați în scandalul de miercuri, de pe un fond de vânătoare din comuna Cristești, sunt polițiști în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava. Este vorba de agentul Răzvan Silviu Bolea, din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale, pus la dispoziţie după ce a fost trimis în judecată într-un alt dosar de agresiune, şi de ofițerul Daniel Dumitru Caunic, vicepreşedinte regional al Sindicatului SNPR Decus, suspendat din funcţia de poliţist în urmă cu şase luni. Cei doi s-ar fi aflat la o vânătoare autorizată pe un fond de vânătoare din comuna Cristeşti, iar la un moment dat au observat pe un drum comunal un autoturism de teren în care se aflau trei bărbaţi şi trei câini ogari. Bănuind că aceştia erau la braconaj, sucevenii au trecut la „acţiune”. Ca nişte veritabili justiţiari, ei au urcat imediat în maşina cu care veniseră la vânătoare şi au plecat în urmărirea maşinii aşa-zis suspecte. Fără să bănuiască nimic despre intenţiile acestora, cei trei bărbaţi din autoturismul de teren şi-au văzut de drum şi au oprit în curtea unei case din Curteşti, unde locuieşte unul dintre ocupanţii maşinii. Aici, însă, sucevenii, înarmaţi cu o puşcă de vânătoare, au năvălit în curtea locuinţei, i-au agresat pe doi dintre presupuşii braconieri, i-au ameninţat cu acte de violenţă, după care au distrus luneta autoturismului de teren.
Incidentul violent a ajuns în atenţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, cercetările fiind preluate de poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (SAESP) Botoşani fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, ameninţare, lovire sau alte violenţe, distrugere şi violare de domiciliu. „În cauză se continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care s-au produs evenimentele, urmând ca în funcţie de rezultatul acestora să se propună soluţie procedurală. Totodată, s-a procedat la ridicarea armei de vânătoare şi a muniţiei aferente de către poliţiştii din cadrul SAESP Botoşani”, a precizat ieri Delia Nenişcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani. Astăzi însă, cercetările au fost restrânse față de numai o simplă faptă penală și anume – nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Asta pentru că, spun reprezentanții IPJ Botoșani, față de celelalte fapte – amenințare, lovire, distrugere și violare de domiciliu – nu există plângere prealabilă din partea victimelor.
Interesant este că prin comuna Cristești circulă o serie de informații potrivit cărora un om de afaceri din județ ar fi construit o cabană undeva în pădure, spre comuna Coșula, iar aici obișnuiesc să se întâlnească, pentru partide de vânătoare, diverși oameni cu influență, de la polițiști și persoane din justiție, dar și din alte domenii de activitate. Ba mai mult, unele partide de vânătoare se desfășoară la lumina farurilor mașinilor. Asta în condițiile în care, prin lege, vânătoarea pe timp de noapte la lumina farurilor autovehiculelor este interzisă și constituie infracțiune asimilată braconajului. Că se întâmplă ceva ciudat pe fondul de vînătoare din Cristești o confirmă un alt incident înregistrat joi seară, când un tânăr din satul Oneaga a fost transportat la spital după ce ar fi fost împușcat accidental. Tânărul susținea că fusese la un grătar împreună cu un prieten, undeva la limita pădurii, iar la un moment dat a auzit o împuşcătură, a simţit o durere în zona omoplatului, dar a mers acasă și abia la domiciliu a realizat că a fost împuşcat. Povestea este însă neverosimilă având în vedere data dincalendar, dar și întreaga desfășurare a evenimentelor. Mai mult, localnicii spun că tânărul nu ar fi străin de actele de braconaj care se întâmplă prin zonă.