Aparent, lupta politică a intrat într-o dimensiune greu de anticipat în urmă cu câţiva ani. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale. Şi adoptarea s-a făcut cu o majoritate covârşitoare, 247 de voturi pentru şi nici măcar un vot împotrivă. Au existat ceva abţineri, la care se pot adăuga şi parlamentarii care au lipsit de la şedinţă pentru că aşa au primit ordin de sus. Şi unde este disciplină de partid ordinul se execută.
Nici măcar un vot împotrivă, ceea ce, dacă ţinem cont de realităţile plaiurilor mioritice, se încadrează undeva în sfera fantasticului incredibil. Dar, de vreme ce Camera Deputaţilor era for decizional, legea merge la promulgare, aşa că adio pensii speciale pentru angajaţii sistemului bugetar. Au mai rămas doar militarii şi poliţiştii.
O schimbare radicală, în condiţiile în care n-a trecut multă apă pe Dunăre de când parlamentarii încercau să ne covingă de necesitatea pensiilor speciale nu doar pentru cei care au prins mandate pe la Casa Poporului, dar şi pentru primari, magistraţi, angajaţi ai Curţii de Conturi şi ce se mai poate. Au tot sondat terenul şi au văzut că merge, că românul e capabil să mai suporte încă o dovadă de nesimţire din partea celor care ne conduc. Nu cred că ar fi mirat pe multă lume să aflăm că s-au votat pensii speciale şi pentru amantele celor care au prins măcar un mandat de primar, să fie acolo pentru toţi cei care, într-o formă sau alta, au pus umărul la ridicarea României din noroi. Nu contează că ne zbatem în mocirlă; dacă cei care ne conduc spun că totul e bine, atunci aşa este.
Surprinzătoare manevra, nimic de spus. Liberalii şi social-democraţii şi-au adus aminte de vremurile bune când erau înhăitaţi în USL şi votau umăr la umăr tot felul de privilegii pentru bugetarii de lux. Ca urmare a acelor manevre s-a ajuns că nimeni nu mai vrea să lucreze decât la buget şi ne-am pricopsit cu sute de mii de directori şi şefi care, dacă sunt luaţi la bani mărunţi, nu sunt în stare să spună ce anume fac la serviciu, deşi sunt plătiţi cu salarii enorme. Despre pensionarii de lux, care încasează într-o lună pensie cât un cartier din Botoşani pentru un an întreg, ce să mai vorbim? Au stârnit furia celor care au muncit o viaţă întreagă pe contribuţii cinstite şi, în prag de bătrâneţe, nu au bani nici să-şi cumpere pastile. Despre dieta recomandată de medici nici nu e cazul să mai pomenim.
Şi liberalii, şi social-democraţii sunt de vină pentru existenţa privilegiilor nesimţite pentru anumite categorii de bugetari, la fel cum sunt vinovaţi şi pentru puzderia de instituţii publice care au mai multe posturi de conducere decât de execuţie. Şi acum, când până la alegerile parlamentare n-a mai rămas mare lucru, şi-au adus aminte de popor şi au votat cu ambele mâini tăierea privilegiilor, chiar dacă, aparent, măsura loveşte şi în cei care au votat-o, pentru că nici parlamentarii nu mai pupă pensii speciale.
E drept că nu vor mai primi astfel de beneficii, dar miza votului contra privilegiilor este, de fapt, încă un mandat. De asta au votat cu atâta entuziasm, nu pentru că le-ar păsa cu adevărat de oamenii de rând. De oameni nu le pasă, dar de voturi da. Şi un mandat bine administrat le poate aduce mult mai multe beneficii decât pensia specială.
Din cauza asta foştii aliaţi şi adversari politici – după cum bate vântul – au decis să sacrifice pensiile speciale. E drept că manevra asta le-a adus oarece probleme celor aflaţi la guvernare, dar cine are viziune politică se gândeşte deja la votul pentru legislativ. Cât despre aleşii locali, aceştia se vor descurca aşa cum au făcut-o şi până acum, adică părăduind banul public sub privirea îngăduitoare şi de multe ori complice a angajaţilor de la Curtea de Conturi şi a altor instituţii bugetare. Cu alte cuvinte, pierderi nu foarte mari. Magistraţii mai bâzâie, dar la cum arată actul de justiţie în ţara noastră e clar că există încă multă corupţie în sistem. E jenant ca în aceste condiţii să mai pretinzi şi bonus pentru inficienţă.
PSD avertizează că, dacă nu vor reveni la butoane, pensiile nu vor creşte conform programului lor de guvernare în timp ce PNL asigură că totul este în grafic deşi nu sunt bani. Dar chiar şi aşa, pensiile vor creşte. Despre rata inflaţiei şi creşterea preţurilor care au luat-o înaintea promiselor creşteri de venituri pentru pensionari niciun cuvânt deocamdată. Grijă pentru cetăţean? Nici pe departe. Doar încercarea disperată de a prinde încă un mandat care, aşa cum aminteam, aduce mult mai multe beneficii decât mărunţişul numit pensie specială.