spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeTurismCastelul - Calendar, o construcţie unică

Castelul – Calendar, o construcţie unică

Castelul – Calendar are 365 de ferestre, câte zile are un an, 52 de camere, câte săptămâni sunt într-un an, şi 4 turnuri, la fel ca anotimpurile.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Printre „comorile” ascunse al României, de care foarte puţini au auzit, se numără şi Castelul – Calendar din Transilvania. Un loc plin de mister, care ascunde o frumoasă poveste de iubire prin arhitectura sa unică şi care ar putea atrage sute de mii de turişti dacă ar fi promovat intens.

Construit pe un deal de lângă localitatea Zău de Câmpie, în anul 1911, Castelul – Calendar nu este doar o legendă.  Clădirea are 365 de ferestre, câte zile are un an, 52 de camere, câte săptămâni sunt într-un an, şi 4 turnuri, la fel ca anotimpurile. A fost construit de către Istvan Ugron, pe atunci ambasadorul Austro-Ungariei în Rusia, care a cerut să fie ridicat ca mărturie a iubirii veşnice pe care o purta pentru una dintre fiicele ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei. Din păcate, pretenţiile prinţesei au fost prea mari. Aceasta i-a cerut baronului să paveze drumul către castel cu bani de aur, însă dorinţa nu i-a putut fi îndeplinită, căci baronul a rămas fără bani. Câţiva ani mai târziu ea a fost ucisă, iar de atunci baronul nu s-a mai căsătorit, conform stirileprotv.ro.

 

Arhitectură deosebită

 

În cea de a doua parte a secolului XVIII-lea Ugron Istvan împreună cu soţia sa Anna Banffy s-au mutat pe o moşie aflată în zestrea baronesei şi au reuşit să creeze ramura familiei Ugron din Zau de Câmpie. Cei doi au avut patru copii, moştenitorul domeniului Miklos Ugron a murit prematur, iar moşia a fost trecută pe numele fratelui său Istvan, care ocupa funcţia de consul în Tbilisi.

La circa nouă ani de când a moştenit locul Istvan a hotărât să ridice aici un castel. Edificiul acestuia a fost numit Castelul – Calendar şi deşi este un monument deosebit puţini oameni au auzit de existenţa lui, iar turiştii nu-l vizitează.

Pe una dintre faţadele acestui castel este amplasată o placă comemorativă ce poartă o inscripţie de pe care aflăm că proiectantul acestui edificiu a fost baronul Janos Banffy. Mai exact mesajul aminteşte că edificiul este construit de Istvan Ugron din zona Obrăneşti, ministru şi ambasador al Ungariei şi Austriei, iar construcţia a fost ridicată cu ajutorul desenelor făcute de cumnatul său Janos Banffy, 1909.

Conform datelor păstrate de-a lungul timpului lucrările au avansat greoi, iar castelul a fost terminat abia în 1912. Despre mobilarea acestuia se ştie că a fost făcută în anul 1918 când proprietarul a ieşit la pensie. Castelul a fost ridicat după modelul unui calendar, adică beneficiază de 365 de ferestre asemenea zilelor anului, are patru turnuri ca numărul de anotimpuri, 52 de camere la fel ca numărul săptămânilor dintr-un an, şapte terase precum zilele săptămânii şi exact 12 holuri ce simbolizează lunile anului.

Castelul este realizat în formă de L şi are aproximativ 50 de metri lungime, despre aripa lungă se ştie că este realizată din două şiruri cu încăperi în timp ce aripa perpendiculară are unui un şir. Subsolul este asemănător, iar la trei colţuri castelul are turnuri cu forme şi dimensiuni diferite. Despre faţade se ştie că au terase cu diverse forme, iar la intrarea principală chiar deasupra a fost realizată o terasă pe care se ajunge după trecerea printr-un arc în acoladă supra dimensionat. Chiar în partea de sus a acestui arc este amplasat blazonul familiei Ugron sculptat în piatră.

La parter se găseşte un element reprezentativ pentru hotul central, scara principală. În jurul acestui hol sunt amplasate fostele camere importante ale castelului precum salonul oriental, salonul turn hexagonal, două saloane mai mici şi sufrageria care ajunge aproape la dimensiunea salonului oriental. În partea din spate a holului principal a fost creat un bufet, iar în dreapta se găseşte salonul de pipe, un şir de camere de lucru şi sala turnului rotund. În aripa mai mică a edificiului au fost amenajate dormitoarele şi o sală specială pentru micul dejun.

 

Preluat de stat în perioada comunismului

 

Potrivit Wikipedia, timp de trei ani oamenii locului au fost obligaţi să muncească acolo, gratuit, cu uneltele şi cu animalele lor. Castelul de la Zău de Câmpie nu a fost vizitat foarte des de baron. Cu toate acestea a fost ridicat din ambiţia lui de a construi o reşedinţă de vară cu totul şi cu totul deosebită, diferită de orice altă reşedinţă.

În perioada comunismului a fost preluat de stat şi a primit mai multe destinaţii în timp. Mobilierul a fost confiscat de conducerea comunistă şi transferat la Turda, unde era pe atunci centrul de judeţ. Castelul a fost, pe rând, sanatoriu pentru bolnavii de TBC, şcoală şi depozit de cereale, iar în ultimii ani casă de copii.

În prezent, castelul a devenit centru de plasament aflat în subordinea Consiliului Judeţean Mureş şi adăposteşte aproximativ 70 de fete orfane. Din păcate, starea construcţiei se agravează însă pe zi ce trece.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
84 %
2.4kmh
7 %
lun
2 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...