Situație inedită în cadrul Poliției municipiului Botoșani, unde un ofițer a fost atenționat de conducerea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) pe motiv că i s-a adresat unui alt ofițer cu apelativul „Tu”.
Scena de la care a pornit totul s-a petrecut pe 29 noiembrie 2018, după momentul festiv organizat de comanda inspectoratului cu ocazia Zilei Naționale a României, când au fost avansați în grad o parte dintre polițiști, fiind acordate și 14 diplome de merit pentru lucrătorii Poliției municipiului Botoșani. Atunci, unul dintre ofițeri a mers să înmâneze personal cinci dintre respectivele diplome în ședința cadrelor Biroului Investigații Criminale, în semn de apreciere și să le mulțumească polițiștilor care compun această structură pentru activitatea depusă. Imediat după ce au fost rostite numele polițiștilor recompensați, un alt ofițer i s-a adresat oficialului la persoana a 2-a singular și l-a întrebat ce criterii a folosit la stabilirea persoanelor care au fost nominalizate să primească diplome de merit. Atenționat să folosească pronumele de politețe, ofițerul a continuat dialogul pe tonul inițial.
Ulterior, după terminarea ședinței, ofițerului i s-au solicitat lămuriri cu privire la tonul folosit și a fost întocmit un raport, care a fost înaintat conducerii Inspectoratului de Poliție Județean. Analizând întreaga discuție, conducerea IPJ a apreciat că atitudinea și comportamentul ofițerului nu a fost în conformitate cu prevederile Codului de etică și deontologie profesională a polițistului și nici cu prevederile Regulamentului de Ordine Interioară. Astfel, potrivit unui articol din statutul polițistului, „polițistul este dator să fie respectuos, cuviincios și corect față de șefi, colegi sau subalterni”. În plus, Codul de Etică și deontologie al polițistului menționează la unul dintre articole că un principiu care ar trebui să guverneze conduita profesională a polițistului este „respectul”, principiu care „se manifestă prin considerația pe care polițistul o acordă persoanelor, colegilor, superiorilor, subordonaților, drepturilor și libertăților acestora, instituțiilor, legilor, valorilor sociale, normelor etice și deontologice”.
Au urmat o serie de verificări prin intermediul Biroului Control Intern din cadrul IPJ Botoșani, apreciindu-se că incidentul din 29 noiembrie 2018 poate constitui o încălcare a prevederilor referitoare la îndatoriri, incompatibilități, conflicte de interese și interdicțiile stabilite prin lege. Astfel, la începutul lui 2019 a fost propusă și aprobată atenționarea ofițerului, deși acesta din urmă a arătat că nu a fost vorba de lipsă de respect, ci de o adresare mai directă, ei fiind colegi din 2005. Interesant este însă și un alt aspect. Ofițerul atenționat a contestat la un moment dat și alegerile pentru desemnarea conducerii unei organizații profesionale a polițiștilor, iar în urma acțiunii sale în instanță rezultatele alegerilor cu pricina au fost anulate de judecători.